eur:
388.66
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Külföldi munkavállalás: nem csak 20 éveseké a világ

Egy angliai álláshirdetés 40 évesnél idősebb takarítót keres, 1-3 éves munkatapasztalatot elvárva kedvező szálláslehetőséget és 350 ezer forintnak megfelelő nettó fizetést kínál.

A takarítói állás betöltőjének irodákban, óvodákban és magánlakásokban kellene dolgoznia, és akár azonnal kezdhet – írja a Pénzcentrum. A munkatapasztalat mellett B-kategóriás jogosítványra is szükség van a sikeres jelentkezéshez, angoltudást azonban nem várnak el.

Nincs életkori megkötés, így vélhetően nem csak a fiatalabb jelentkezőket várják arra a fodrász-szobalány állásra sem, amelyet egy folyami hajóra hirdettek meg: a feladat a hajó fodrászszalonjának vezetése, férfi és női vendégek frizurájának elkészítése, hajvágás, hajápoló termékek értékesítése, emellett szobalányi feladatok ellátása: minibár feltöltése, ágynemű cseréje, mosása, kabinok takarítása.

Ehhez a munkához kell tudni angolul vagy németül, és jó, ha hasonló munkakörben dolgozott már korábban a jelentkező. A nettó 881 eurós fizetés a borravalóval 1200-1300 euróra egészül ki (nagyjából 386-418 ezer forint), e mellé biztosítanak lakhatást és étkezést. A szerződés egy szezonra szól.

A lap megjegyzi: bár több százezer magyar él és dolgozik külföldön, illetve a felmérések szerint az itthon maradtak jelentős százalékát is foglalkoztatja a külhoni munka gondolata, a mobilitás inkább a fiatalabb generációkra jellemző.

Az említett állásajánlatok azonban jó példák arra, hogy

a fiatal magyar munkavállalók mellett egyre több helyen keresik az idősebbeket is.

Magas fizetés tapasztalat és képesítés nélkül

A portál szerint számos lehetőség kínálkozik azoknak is, akik bármiféle tapasztalat és képesítés nélkül kívánnak belevágni a külföldi újrakezdésbe. Egy németországi pékség például takarítót keres, havi nagyjából bruttó 1700 eurót (546 ezer forintot), kedvezményes vásárlást a termékekből, illetve szállást kínálnak. Egyedül a nyelvtudást várják el.

Egy hollandiai hirdetésben csomagolói állást kínálnak, ahol a bruttó 1455-1600 eurós (468-514 ezer forintos) bér mellé még jön a túlóra- és a műszakpótlék, illetve nyolc százalék vakációpénz. Emellett a szállást és biztosítást is adnának. Mindehhez nem kell semmilyen képzettség vagy tapasztalat, elég az angol nyelv ismerete.

A fizikai munkát keresőkre is gondoltak

Ausztriában akár azonnali kezdéssel keresnek betonépítőket, aszfaltozókat, átszámítva több mint 4200 forintos órabérért. Ehhez jön még a napi nagyjából 8500 forintos kiegészítés is, így összességében napi több mint 42 ezer forintot lehet keresni, ami havi 20 munkanappal számolva bruttó 842 ezer forint. A cég még szállást is segít találni a jelentkezőknek. Valamennyi tapasztalat kell, és az sem árt, ha az álláskereső beszél németül.

Egy másik útépítő állásnál havi 2120 eurós (682 ezer forintos) havi bért kínálnak, a szállást is a munkáltató intézi. A munkához szakmai tapasztalat, valamennyi német nyelvtudás és saját autó szükséges, havi 21 napot kell dolgozni.

Németországban óránként 3200 forintot ajánlanak egy festőnek, plusz napi negyven euró (12800 forint) kiegészítőpénzt. Mindehhez még a szállást is ingyen biztosítják. A munka akár végzettség nélkül is végezhető, ha azonban az illető rendelkezik ilyennel is, az órabér 4200 forintra emelkedik, a napi kiegészítés viszont csak 30 euró (9650 forint). Végzettség nélkül így nagyjából 38 ezer forintot lehet naponta keresni, ami 20 munkanappal számolva majdnem bruttó 770 ezer forint, képesítéssel pedig a bruttó havi bér 865 ezer forint körül van.

Mire érdemes figyelni?

Chris Clarke, a Go Work and Travel nevű brit vállalat igazgatója szerint a legnehezebb a kinti újrakezdésben a lakhatás: egyedül lakást bérelni szinte lehetetlen, a magyar árakhoz képest ugyanis nagyon magasak a bérleti díjak, emellett a legtöbb lakástulajdonos referenciát kér a bérlőtől. A szakértő azt is hangsúlyozta: mindenképpen érdemes ügynökségen keresztül elhelyezkedni, mert az segít a lakhatásban is, és megbízható, leinformálható céghez irányítja a dolgozni vágyókat.

Mielőtt viszont bármire jelentkeznénk, nézzük meg az ügynökség honlapját és járjunk utána, van-e társügynökség a célországban is. Fontos, hogy a külföldi ügynökség regisztrálva legyen például az Egyesült Királyságban – hívta fel a figyelmet a szakember szakember hangsúlyozva,

semmi esetre se induljunk útnak, mielőtt nincs a kezünkben a szerződés, és minden, a munkavállaláshoz szükséges dokumentum.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×