eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csábítják a magyar pilótákat - lapszemle

A Népszava arról ír, hogy a munkaerőhiány elérte a jól fizető polgári légi szakmát is. A Magyar Idők cikkéből kiderül: továbbra sem tudni, mi lesz az MSZP Villányi úti épületével.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: továbbra sem tudni, mi lesz az MSZP Villányi úti épületével. A lap úgy tudja, a párttagság rosszallásától tartva nem merik eladni a székházát. A tranzakcióra az Európai Parlamenti választások után, jövő nyáron kerülhet sor. Más források szerint ugyanakkor éppen, hogy az épületbe költözne a párt vezetése, bár ezt a költözést is egyelőre csak lebegtetik a politikusok.

A Népszava arról ír, hogy a munkaerőhiány elérte a jól fizető polgári légi szakmát is: a leköszönt pilótákat is próbálják visszacsábítani. A magyarországi gyökerű diszkont légitársaság pilótaképzését a többszörös túljelentkezés után 220-an kezdhették meg. A tandíj, amit a társaság általában megelőlegez elérheti a 32-33 millió forintot is.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: egyre többen igénylik gyermeküknek az ingyenesen igénybe vehető, kilenckomponensű HPV elleni védőoltást. A lap által megkérdezett szakértő szerint ugyanakkor nem szabad megállni félúton, a lányok mellett a fiúk számára is ingyenessé kellene tenni a vakcinát, átlagosan ugyanis 10 férfiból 5 megfertőződik élete során a humán papilloma-vírussal.

A Portfolio arról ír, hogy a német kormány nemrég megállapodott az autógyártókkal arról, hogyan kerülhető el, hogy nagy tömegben tiltsanak ki régebbi dízeles autókat az ország nagyvárosaiból, és ezzel párhuzamosan hogyan lehetne a levegő minőségét javítani. A megoldás egyrészt az érintett járművek átalakítása, másrészt az autók lecserélése új modellekre. Az Európai Bizottságnál ugyanakkor attól tartanak, hogy a szennyezőbb régi autók átalakítás nélkül Kelet-Európa útjaira kerülnek.

A Pénzcentrum.hu a BKV jogi és humánpolitikai igazgatójával készített interjút,a ki elmondta: közel 300 busz- és villamosvezető hiányzik jelenleg a budapesti közlekedéséből - de a vállalaton belül a munkakörök kb. kétharmada hiányszakmának tekinthető. A cég fokozta képzési programját. Egy hadra fogható munkaerő kitanítása 5-6 hónapot vesz igénybe és 1,5-2 millió forintba kerül.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: a káposztafélék fogyasztása évről évre csökken Magyarországon, a kereslet mérséklődése visszaveti a termelést is. A lap az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentése alapján azt írja: a fejes és a vöröskáposzta magyarországi külkereskedelmi egyenlege a legrosszabb évben, 2017-ben negatív volt: az import 3,5 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,5 ezer tonna került. Az idén az első fél évben a behozatal 15 százalékkal, 1,91 ezer tonnára csökkent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×