eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Új trükkök az árubemutatós megtévesztéseknél

Átlagosan havi három panasszal fordulnak a fogyasztóvédelemhez ilyen ügyekben. Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkár óvatosságra int az egészségügyi szűrővizsgálatnak álcázott termékbemutatóknál.

Jelentősen, kevesebb mint tizedére csökkent a fogyasztóvédelemhez beérkező panaszok száma az árubemutatós megtévesztésekkel kapcsolatban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint három év alatt

havi 43-ról átlagosan 3-ra szorult vissza az ilyen esetek száma.

Mint Keszthelyi Nikoletta, a tárca fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára az InfoRádiónak elmondta, az Országgyűlés 2015-ben fogadta el azt a törvénymódosítást, amellyel tilossá vált a hitelközvetítés és az ingyenes juttatások reklámja. Korábban a kereskedők kisebb vagy jelentéktelen értékű termékekkel csábították a bemutatókra elsősorban a kiszolgáltatott időseket, akik azután a tudtukon kívül, a megtévesztő és agresszív kereskedelmi gyakorlat miatt, hosszú távú pénzügyi kötelezettséget vállaltak.

A kereskedők - a helyettes államtitkár szerint - máris alkalmazkodnak az új jogszabályi környezethez. A fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken új jelenségként a hatóságok azt tapasztalták, hogy az eladással is járó árubemutatókat a cégek magánlakásokba tették át: a termékek köre áttevődött egészségügyi területre, egyes esetekben maguk

a bemutatók "ingyenes egészségnapként vagy szűrővizsgálatként" reklámozzák magukat, egészségügyi állapotfelmérést végeznek, elkérik az emberek adatait, majd otthon keresik fel őket, és ott történik a termékeladás.

Keszthelyi Nikoletta szerint jó hírnek tekinthető, hogy a rendőrség is egyre keményebben fellép "az árubemutatós jelenséggel szemben", mert továbbra is jellemző az agresszív, megtévesztő és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat a termékbemutatókon. A helyzet további javítására a továbbiakban is a szoros hatósági együttműködést és a hatékony hatósági fellépést tartja megoldásnak a helyettes államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×