eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ebzárlat Pécsett

Csak pórázon lehet közterületre vinni a kutyákat. A rókák országos vakcinázása egyébként több milliárd forintba kerül.

Megkezdték a rókák veszettség elleni immunizálását a baranyai megyeszékhelyen, ezért kell a szokásosnál is skörültekinrőbbek lenniük a gazdáknak. A zárlat macskákra valamint legeltetett állatokra vonatkozik is vonatkozik, tehát legeltetési tillamat is jelent Pécs közigazgatási területén október 2. és 28 között.

A tájékoztatás arra is felhívta a figyelmet, hogy aki vakcinázott területen elhullott vadon élő vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot.

Közben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy több milliárd forintba kerül a vadon élő rókák veszettség elleni, hétvégén induló vakcinázása, amely 75 százalékban az Európai Unió (EU) társfinanszírozásával valósul meg.

Milliárdokba kerül a vakcinázás.
Milliárdokba kerül a vakcinázás.

Vajda Lajos az M1-en elmondta, hogy a vakcinázás 1992-ben kezdődött el a Nyugat-Dunántúlon, az Ausztriával határos részen, és 2007-re az egész országot lefedte. Ugyanakkor a kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően már csak a keleti és déli országrészben vakcináznak, jelenleg 9 megyében.
Az szakember arról is beszélt, hogy Magyarországgal együtt az unió 13 országában vakcináznak, valamint Ukrajnában is, és ilyenkor ebzárlatot valamint legeltetési tilalmat rendelnek el.

A vakcinát egy pépesített hús közepébe helyezik gyárilag. A felvétel után a védettség a rókákban 2 hét alatt alakul ki. A tapasztalatok szerint a rókák mintegy 75 százaléka veszi fel a vakcinát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×