eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

Új fejlemény a budapesti városnéző buszok ügyében

Megbírságolta a fővárosi önkormányzatot a a Közbeszerzési Döntőbizottság a városnéző buszok koncessziójára kiírt - végül eredménytelennek minősített - pályázat matt.

Negyven millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság Budapest Főváros Önkormányzatát a városnéző autóbuszok koncessziója miatt - derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött határozatból, amelyet a napi.hu vett észre.

A főváros még tavaly novemberben írt ki koncessziós pályázatot a városnéző autóbuszos szolgáltatásra. Erre három ajánlat érkezett: a Program Centrum Kft. és a Mr Nilsz Kft. (közös ajánlattevőként), a The Big Bus Company Limited és City Tour Hop on Hop off Kft.

A bírálóbizottság City Tour ajánlatát érvénytelennek találta, mert a cég által benyújtott dokumentumok hiányosak voltak. A másik két ajánlat közül a Program Centrum és a Mr Nilsz bizonyult jobbnak, noha a másik cég sokkal magasabb éves koncessziós díjat ajánlott. A Big Bus havi nettó 41,7 milliós fix díjat fizetett volna a fővárosnak, ha pedig további járműveket állít forgalomba, akkor 2,5 millió forintot buszonként, szintén havonta. A Program centrum és a Mr. Nilsz havi 25 milliót ajánlott, a további buszokért pedig 2,4 milliót.

A Fővárosi Közgyűlés döntésén múlt, hogy valamelyik pályázónak odaítélje a szerződést, de végül az egész eljárást eredménytelennek minősítette a testület. A közgyűlés egyúttal felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgálja meg: a BKV milyen feltételekkel tudná a saját erőforrásaival vagy alvállalkozó bevonásával üzemeltetni a városnéző buszokat. A képviselők emellett kérték, hogy vizsgálják meg egy új koncessziós beszerzési eljárás BKV általi előkészítésének és lebonyolításának lehetőségét.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, mivel szerinte az ajánlatkérő nem jelölte meg a közbeszerzési törvény azon előírásait, amelyet alkalmazva eredménytelennek nyilvánította az eljárást és nem is indokolta a döntését. Ezen túl a verseny tisztasága, az átláthatóság és a nyilvánosság alapelvét is megsértette, tekintettel arra, hogy az eljárás eredménytelenné nyilvánításának jogszerűsége is kétséges azáltal, hogy nem jelölt meg eredménytelenségi jogalapot - írja az elnök.

A döntőbizottság szerint "a beszerzés során hozott összegezésből nem tudható, hogy a közgyűlés 2018. június 13-i rendkívüli ülésén mely szám alatt hozott határozatról van szó, és az mit tartalmazott.

Az ajánlatkérő akkor jár el jogszerűen, ha a képviselőtestület (közgyűlés) által hozott határozatot konkrétan megnevezi összegezésében, azt esetleg idézi, és a határozat mögött álló okokat megfelelteti a közbeszerzési törvény (illetve jelen eljárás során még a beszerzési dokumentumok) valamely eredménytelenség megállapítása alapjául szolgáló normatív előírásának.

A döntőbizottság megállapította, hogy az összegezésben nem tüntették fel, hogy az eredménytelenség megállapítására mely, közbeszerzési jogi értelemben kötelezően alkalmazandó előírás tartalma alapján került sor."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×