eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Diákok játszanak a tanteremben a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon, 2018. június 15-én. Ezen a napon véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Kevesebb fizikai bántalmazással kapcsolatos panaszt kap az oktatási ombudsman

Több mint 1800 panasz érkezett az oktatási ombudsmanhoz tavaly. Aáry Tamás Lajos szerint ezekből az derül ki, hogy a méltósághoz való jog sérül a legtöbbször.

A panaszok aránya nagyságrendileg nem változott, kétharmaduk a köznevelés területéről érkezik, egyharmad a felsőoktatásból - mondta az InfoRádiónak az oktatási ombudsman.

Ha csoportokba kellene szedni a panaszokat, akkor az egyik legfontosabb ügycsoport a személyi szabadság érvényesülése, ide tartozik a méltósághoz való jog, a személyiségi jog és az egyik legsúlyosabb jogsérelem, amivel az ombudsman és munkatársai találkoznak: a gyermekek fizikai bántalmazása. Aáry Tamás Lajos hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez utóbbiból jóval kevesebb van, mint évekkel ezelőtt.

Az ombudsman elmondta, hogy a méltósághoz való jog azért is tud súlyosan sérülni az iskolában, mert az egy kollektív tevékenység helyszíne, sokan vannak egy légtérben, és ha a másik hallja, hogy valakit kigúnyolnak, nevetség tárgyává tesznek, az fájdalmasabb tud lenni, mint ha négyszemközt hangzanának el a bántó szavak.

A tanárok értékelési módszereivel kapcsolatban is kap panaszokat az ombudsman.

Az iskola pedagógiai programja tartalmazza az értékelés szempontjait. Gyakran előfordul, hogy egy tanár alkalmaz valamilyen képletet vagy egy sajátos értékelési megoldást, csak éppen ezt a pedagógiai programba felejtik el beírni, innentől kezdve pedig az értékelés akár önkényes is lehet.

Ha valaki azt mondja, hogy jobban érdemelt volna annál, mint amit a tanár adott, az olyan panasz, amit az oktatási ombudsman hivatala nem tud kezelni - mondta az oktatási ombudsman.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×