eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rónai Péter szőlősgazda a mustgáz jelenlétét ellenőrzi a pincéjében. Tavaly mintegy húsz esetben okozott halált a mustgáz, pedig egyszerű módszerrel megelőzhetőek lennének a tragédiák. A must erjedése során olyan gázok is felszabadulnak, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. A tragédiák megelőzhetőek egy régi, bevált módszerrel: csak úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget.
Nyitókép: H. Szabó Sándor

Azt mondják, a hobbi pincészet a legveszélyesebb

A szakember szerint leginkább a családi és a hobbipincészetekben fordul elő mustgázmérgezés.

Többnyire a családi és a hobbipincészetekben okoz baleseteket a mustgáz - mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szombaton az M1 aktuális csatornán.

A főtitkár szerint a nagyobb üzemekben szigorúan veszik azt a szabályt, hogy szellőztetni kell a mustgáz, vagyis a szén-dioxid miatt.

Ha a mustgáz aránya eléri a 8-10 százalékos koncentrációt az adott pincében, eszméletvesztést okozhat.

Ezért nem biztos módszer, ha gyertyával próbálják tesztelni a levegő minőségét, hiszen annak lángja 14 százalékos szén-dioxid koncentrációig ég - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×