eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma

Készül a lista az állami cégekről - lesz, amit eladnak - hetilapszemle

Bártfai-Mager Andrea az állami vagyongazdálkodásról nyilatkozott a Figyelőnek, a HVG pedig egy állami könyvterjesztő esetleges piaci lépéseinek hatásairól, valamint a könyvpiacról írt.

A Figyelő Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel készített interjút, aki elmondta: a nemzeti vagyonkezelőtől az év végére várja azt az első listát, amely megmutatja, melyek azok a cégek, amelyeket továbbra is szeretnének állami kézben tartani, és melyek azok, amelyeket első körben értékesítenének. A vagyongazdálkodás három szintűvé vált: egyes állami cégek közvetlenül a tárca nélküli miniszter irányítása alatt állnak, mások az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében vannak, és egyes vagyonelemek esetében a szakminisztériumok lettek a tulajdonosi jog gyakorlói. Bártfai-Mager Andrea elmondta: az állami vagyon értéke hozzávetőlegesen 16 ezer milliárd forint. Az MNV Zrt kezelésében 43 ezer ingatlan és 290 ezer ingóság is megtalálható, de a körbe tartozik mintegy 400 állami vállalat is. Részletek a Figyelőben.

A HVG összeállítást közöl egy állami könyvterjesztő esetleges piacra lépésének hatásairól. A lap iparági forrásokra hivatkozva azt írja: a magyar könyvesbolthálózat elérte a növekedése határait, változást az elmúlt évtizedekben csupán az Alexandra és az Ulpius csődje utáni, versenytársak közötti boltelosztás hozott, ráadásul egyre nagyobb teret hódít az online könyvvásárlás is. A könyvpiac ugyanakkor még mindig nem érte el a válság előtti, 2008-as szintet. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke, Gál Katalin a lapnak azt mondta: az állam szerepe az olvasás népszerűsítésében van, az írók támogatását pedig vagy a kiadókon keresztül, vagy a marketing erősítésével tudná elképzelni. Részletek a HVG-ben.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×