eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Donald Tusk szerint alapvetően egyetértés van a Frontex megerősítéséről a tagállamok között - a nap hírei

Orbán Viktor távollétében javasolhatta a Fidesz kizárását a Néppártból az Európai Bizottság elnöke. Rövid távon enyhén 3 százalék felett lesz az infláció az MNB szerint.

Alapvetően egyetértés van az európai uniós határ- és partvédelmi ügynökség megerősítéséről a tagállamok között, de a javaslat egyes elemeit illetően vannak nézetkülönbségek - mondta az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker a salzburgi informális uniós csúcs után úgy vélte, hogy még idén, a soros osztrák elnökség alatt tető alá lehet hozni a megállapodást. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a szerdai vita azt mutatja, hogy nincs egyetértés mindenben, de a fő célt illetően igen, ami az Európába irányuló illegális migráció megállítása.

Nem fogadták el a brexit-utáni kereskedelmi kapcsolatrendszerre vonatkozó brit javaslatokat az unió tagállamai. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a salzburgi informális találkozó után közölte: a bennmaradó 27 tagállam vezetőinek ülésén teljes egyetértés volt abban, hogy ugyan a jelenlegi brit javaslatoknak vannak pozitív elemei, de a kereskedelmi kapcsolatrendszerre vonatkozó tervezet nem fog működni. (A salzburgi értékelések összefoglalóját itt olvashatják.)

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint Orbán Viktor miniszterelnök távollétében tett javaslatot a Fidesz kizárására az Európai Néppártból az Európai Bizottság elnöke Salzburgban, a kezdeményezést azonban visszautasították. Rogán Antal a Távirati Irodának sajnálatosnak nevezte, hogy Jean-Claude Juncker akkor tette meg a javaslatot, amikor Orbán Viktor már nem tartózkodott a teremben, mert előre egyeztetett négyszemközti találkozója volt Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

A kormány nem hagyja, hogy az ukrán vezetés tovább rontsa a kárpátaljai magyarok helyzetét - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: a kormány barátságtalan és kockázatos lépésnek tekintené, ha Ukrajna kiutasítaná a beregszászi konzult. Az ukrán külügyminiszter közölte, hogy a konzul kiutasítását fontolgatja, miután nyilvánosságra került egy videófelvétel, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek.

Rövid távon enyhén 3 százalék felett lesz az infláció és 2019 közepétől várható a fenntartható inflációs cél elérése - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Balatoni András a Jegybank legfrissebb negyedéves inflációs jelentését ismertetve azt mondta: rövid távon a következő hónapokban kismértékben lassul a pénzromlás üteme.

Az MNB arra számít, hogy 2020-ig fennmarad a vállalati beruházásoknál a növekedés. Kuti Zsolt, a jegybank monetáris politika és pénzpiaci elemzések igazgatóságának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában a pozitív várakozást a napokban bejelentett fix kamatozású növekedési hitelprogrammal valamint, több nagyberuházás, köztük a magyarországi BMW-gyár építésével indokolta.

Az OTP Bank idei eredménye történelmi léptékű lesz, eléri az 1 milliárd eurót - jelentette ki a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor a BÉT 50 konferencián a tervezett akvizíciókról elmondta, most is folynak átvilágítások a szomszédos országokban, vannak nagyon ígéretesek közöttük, amelyekkel az első helyet is megszerezheti az OTP.

Győrből Törökországba költözteti a Negro gyártását a Mondelez. Ezzel a Győri Keksz Kft. által üzemeltetett cukorkagyár bezár. A 35 dolgozót ma (csüt) értesítette a vezetőség a döntésről. A Halls cukorkák gyártásának áttelepítése a cég lengyelországi új üzemébe szintén befejeződik októberre. A társaság kommunikációs tanácsadója kiemelte, hogy a cukorkák minőségére nincs hatással a gyártás áthelyezése.

Nógrád megyében jelentősen az országos átlag felett van a halálozás, és a várható élettartam is alacsonyabb a magyarországi átlagnál - derül ki a megye egészségi helyzetéről készült beszámolóból. A megyei tisztifőorvos tájékoztatója szerint a két legfontosabb halálok a rosszindulatú daganatok és a keringési betegségek.

Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban biciklivel közlekedők aránya, derül ki az első magyarországi átfogó kutatásból. A magyarok 17 százaléka közlekedik elsősorban kerékpárral, és a leggyakoribb cél a vásárlás. A KRESZ-t is részben átírják a bringásokra vonatkozó közlekedési szabályok változtatása miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×