INFORÁDIÓ 
2019. július 19. péntek
Emília

kásler miklós

egészségügy

cáfolat

álhír

ellátás

gyógyszer

idősek

Budapest, 2018. május 28. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárca új államtitkárait bemutató sajtótájékoztatón 2018. május 28-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Cáfolta a miniszter a 75 év felettiek egészségügyi ellátásáról terjedő hírt

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Felelőtlennek és embertelennek nevezte az InfoRádióban Kásler Miklós azt az interneten tavaly óta keringő, és a napokban ismét felbukkanó híresztelést, hogy a 75 évnél idősebbeket nem látják el az egészségügyben.

Tavaly "Diszkrimináló egészségügy – 75 felett nem jár gyógyulás?" címmel jelent meg a szóban forgó hír, amelyben azt állították, hogy a 75 év felettiek nem fognak egészségügyi ellátást kapni.

Az InfoRádió Kásler Miklóst kérdezte a hírrel kapcsolatban, aki

kategórikusan kijelentette, a hír nem igaz, semmi alapja nincs, ugyanakkor szerinte rendkívül felelőtlen és embertelen is.

"Soha senkinek eszébe sem jutott ilyen irányú lépést tenni, ez egy politikai szélhámosság. Semmilyen megkülönböztetés nem létezik, ugyanakkor viszont embereket heccelni és az életük biztonságát kérdésessé tenni teljesen alaptanul, ezt semmiféle ambíció nem indokolhatja" - fogalmazott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megjelent a sok száz, vagy több ezer gyógyszer között egy új, ahol a klinikai vizsgálatot egy megadott korcsoportban végezték el, tehát a klinikai vizsgálat végeredménye az volt, hogy X évtől Y évig a gyógyszer hatásos.

"Az ezen kívül eső életkorok vonatkozásában nem bizonyította semmi, hogy ez így van. A cég a saját profitja érdekében elvégzi a legkülönbözőbb korcsoportokon a vizsgálatokat, aminek a végeredménye az lesz, hogy a készítmény vagy hatásos, vagy nem az. De addig,

amíg a klinikai vizsgálat nem bizonyítja, hogy egy érintett korcsoportban hatásos a gyógyszer, addig azt nem alkalmazzák a világon máshol sem.

Ez lehetett Káslek Miklós szerint a félreértés alapja, de aki veszi a fáradságot hogy elolvassa az ide vonatkozó egy bekezdést, annak ez nem lehet kétséges - tette hozzá a miniszter, aki úgy fogalmazott, nem tud szabadulni attól a gondolattól, hogy itt "tudatosan embereket zaklattak, és háborgattak a félelmekkel."

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Kásler Miklós: nem igaz, felelőtlen és embertelen a 75 év feletti emberekről terjedő híresztelés
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018