eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Új egészségügyi csúcsintézmény működik októbertől

A korábbi tisztiorvosi hivatal feladatait ellátó intézmény hatáskörébe tartozik majd az egészségügyi ellátórendszer, a közegészségügy, és a kémiai biztonság szakmai felügyelete is.

Közvetlenül a szakminiszter irányítása alatt, Nemzeti Népegészségügyi Központ néven októbertől ismét önálló hivatalként működik az egykori tisztiorvosi hivatal. A Népszava összeállításában emlékeztet arra, hogy a tisztiorvosi hivatal az egészségügyi kormányzat háttérintézményeinek két évvel ezelőtti beolvasztásakor veszítette el önállóságát.

Az átszervezésről megjelent kormányhatározat szerint az Országos Közegészségügyi Intézetet nevezik át október elsejétől Nemzeti Népegészségügyi Központnak, és az új hivatalhoz kerül minden olyan egység is, amit eddig az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára felügyelt.

A kormányrendeletben az szerepel, hogy az új intézmény hatáskörébe tartozik majd például az országos népegészségügyi programok előkészítése, irányítása, szervezése, az egészségügyi ellátórendszer, a közegészségügy, és a kémiai biztonság szakmai felügyelete.

Az új központi hivatal közvetlenül a miniszter irányítása alá tartozik majd.

Ismét lesz önálló országos tisztifőorvos, akinek a munkáját két helyettes is segíti.

Az új vezetőket a miniszter nevezheti ki és mentheti is fel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központra keresztelt tisztiorvosi szolgálat feladata az is, hogy ellenőrizze, rendelkeznek-e az egyes egészségügyi szolgáltatók az ellátáshoz szükséges minimális tárgyi és szakmai feltételekkel.

Az országos gyermekegészségügyi intézet jogköreit és feladatait az új hivatal létrehozásáról szóló jogszabályban rátestálják a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetre - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×