eur:
393.59
usd:
367.96
bux:
66389.46
2024. április 24. szerda György
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárca új államtitkárait bemutató sajtótájékoztatón 2018. május 28-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kásler Miklós: népegészségügyi feladat, hogy a betegség ne alakuljon ki

Máig kellett összeállítani a kórházaknak azt az 5 nemzeti egészségprogramot, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma a népbetegségek visszaszorításáért hirdetett meg. Kásler Miklós az InfoRádiónak adott interjújában kiemelte a Nemzeti Rákkontroll Programot, aminek a mintájára kérte a többi program összeállítását.

1993-ban a WHO kérte fel Magyarországot, hogy állítsa össze a Nemzeti Rákkontroll Programot, ami tartalmazta az akkori helyzet elemzését, és megjelölte minden egyes területen az előrelépés lehetőségét - mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere.

A program többszörös átalakításon esett át, ez az új variáció az eddigiek felújítása, aktualizálása, de tematikájában és szerkezetében ugyanolyan, mint az 1993-as. Anno a program szép nemzetközi karriert futott be, ennek a mintájára készül a másik négy nemzeti program is - mondta az InfoRádiónak Kásler Miklós.

A Népszava értesülését a miniszter úgy kommentálta: egy kiragadott szövegrészletet rosszul interpretáltak.

"Ezért volt az, hogy az Országos Onkológiai Intézet kiadott egy közleményt a részletes cáfolattal" - mondta Kásler Miklós.

Az Országos Onkológiai Intézet közleményében azt írta: az elmúlt időszakban a még nem véglegesített programról félrevezető, hamis állítások jelentek meg a sajtóban.

A közleményben tételesen cáfolták ezeket, köztük azt is, hogy a program "nem foglalkozik túl sokat" az elsődleges megelőzéssel.

Kiemelték, hogy a dokumentum külön fejezetben, hat oldalon tárgyalja az elsődleges megelőzés kérdéseit és a megelőzéssel kapcsolatos teendőket. Részletesen kitér a dohányzás és az alkoholfogyasztás elleni küzdelem, valamint a táplálkozási szokások megváltoztatásának fontosságára, illetve a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás fiúgyermekekre való kiterjesztésére.

A program külön hangsúlyt helyez az Európai Rákellenes Kódexben szereplő, a rák kialakulásának kockázatát csökkentő intézkedések erőteljes társadalmi kommunikációjára és megvalósítására.

Külön is szorgalmazza a dohányzás és alkoholfogyasztás elleni küzdelem erősítését tájékoztató anyagokkal, a leszokást segítő programokkal, a betegszervezetek bevonásával és médiakampány segítségével - ismertették.

Az intézet közölte:

a program alapján elkészített akcióterv első pontja teljes egészében a primer prevenció kérdéseivel foglalkozik.

Emellett az aktualizált anyag egyik fő célkitűzése az onkológiai diagnosztika és terápia további centralizációja:

a daganat gyanújának első felmerülésekor soron kívül előírnák a daganatos betegek legalább megyei onkológiai központba irányítását.

Ennek révén a betegség gyanújától a diagnózisig és a megfelelő terápiás terv felállításáig eltelő idő maximálisan 2 hétre rövidülne.

A statisztikai adatok szerint az 1950-es évektől 1990-ig folyamatosan és meredeken emelkedett a magyarországi daganatos halálozások száma. Ez a folyamat 1992 után - a gyakoriság változatlan emelkedése mellett - jelentősen lassult, majd 2001 óta megállt, illetve kisebb mértékű csökkenést mutat.

2001-ben az újonnan diagnosztizált daganatos betegek halálozási aránya 46 százalék volt, míg 2015-ben 35 százalékra mérséklődött. A halálozási arány 11 százalékos csökkenése 80 ezer haláleset elkerülését jelenti - írta az Országos Onkológiai Intézet (OOI), hozzátéve: ez nemzetközi összehasonlításban is jelentős eredmény.

Miután

az elmúlt 25 évben sikerült megállítani a daganatos elhalálozások számának emelkedését, az új program célkitűzése a daganatos halálozás 10 százalékos csökkentése 2030-ig

- tették hozzá. A miniszter szakmai javaslatai szerint felújított program 105 oldalon tartalmazza a rákellenes küzdelem minden elemét, a megelőzésen, a szűréseken, a diagnosztikus, terápiás és rehabilitációs lehetőségeken túl a társadalmi szervezetek és a felvilágosítás, oktatás feladatával bezárólag - áll az OOI közleményében.

Szemléletváltozás kell

"Egy nemzet egészségügyi állapotát az határozza meg, hogy mikor betegszenek meg először az emberek, vagy mikor jutnak olyan állapotba, hogy súlyos betegségek alakuljanak ki.

A megelőzésnek az a szerepe, hogy ez az időtartam növekedjék, hiszen az egészségügy egy nemzet egészségi állapotához 10-11 százalékban tud hozzájárulni,

de 90 százalék körül van az életvitelnek, táplálkozásnak és a betegségeket okozó tényezők kiiktatásának a szerepe" - vélekedett a miniszter.

Mint mondta a létező legkorszerűbb módon az öt nemzeti programban arra törekszenek majd, hogy a betegség ki se alakuljon, mivel ez a népegészségügy feladata. Kifejtette azt is, hogy

a megelőzés eredményessége nem holnap, vagy nem négy év múlva fog látszani, hanem 15-20-30 év múlva. A megelőzés szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×