eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma
Az ország legmodernebb szív-CT készülékével vizsgálnak egy nőt a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2018. február 2-án. A berendezés egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Kásler Miklós: 15-20 év múlva lesznek látványosak az eredmények

Még ebben az évben a kormány elé kerülhet a nemzeti népegészségügyi program.

A nemzeti népegészségügyi program gerince az öt betegségcsoport - onkológiai, keringési, mozgásszervi, gyermekgyógyászati és mentális zavarok - megelőzésére és kezelésére kidolgozott nemzeti program - mondta a Magyar Időknek az emberi erőforrások minisztere.

A miniszter a lapnak adott interjúban elmondta: a nemzeti egészségprogramok a Nemzeti Rákellenes Program struktúrájára épülnek, ezeket 1993-ban az ő irányításával az Országos Onkológiai Intézet állított össze, és amely a WHO irányelveinek egyik alapmunkájává vált.

A program részeként előírták a szűréseket, a diagnosztikát, a terápiás lehetőségeket, a betegség kezelésének oktatását, a kutatás-fejlesztést, a személyi feltételeket, a társadalmi szervezetek szerepét, a rehabilitációt és mindezek alapján a szükséges finanszírozást -

ezek a szempontok adják majd tehát a programok vezérfonalát.

Az összes nemzeti program domináns része a megelőzés: már óvodától kezdve az oktatás részévé kell tenni, hogy az egészséges életmód természetessé váljon, illetve időben felismerjék az egyes betegségek tüneteit - mondta Kásler MIklós. A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a népegészségügyi program eredményei tizenöt-húsz éven belül lesznek látványosak, tehát hosszú távban kell gondolkodni, nem négyéves politikai ciklusokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×