eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az Európai Unió Bíróságán támadja meg a kormány az Európai Parlament Sargentini-jelentésről szóló szavazását - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a Sargentini-jelentés elfogadásával Magyarországot azért büntetik, mert elutasítja a migrációt. Az ellenzéki pártok szerint a Sargentini-jelentés nem Magyarországot, hanem a kormányt marasztalta el.

Az Európai Unió Bíróságán támadja meg a kormány az Európai Parlament Sargentini-jelentésről szóló szavazását - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a kabinet álláspontja szerint a szavazáson a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó voksok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.

A miniszterelnök szerint a Sargentini-jelentés elfogadásával Magyarországot azért büntetik, mert elutasítja a migrációt. Orbán Viktor az országgyűlés őszi ülésszakának első napján napirend előtt üdvözölte, hogy az Európai Unió meg akarja erősíteni a határvédelmet, ugyanakkor kijelentette hogy Magyarország nem mond le a határőrizet jogáról.

Egyebek között a Sargentini-jelentés elfogadása miatt bírálták a kormányt az ellenzéki pártok. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a miniszterelnök parlamenti felszólalása után azt mondta: Orbán Viktor vesztett Európában. Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője szerint a kormányfő egy visszaeső jogsértő. Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője szerint a Sargentini-jelentés nem Magyarországról, hanem a magyar kormányról szól. Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője úgy vélte, hogy a migráció kérdésében elindított vita a valóság elfedését szolgálja.

Kormányellenes tüntetéssorozatot indít a Demokratikus Koalíció, az ellenzéki párt két európai parlamenti képviselője pedig hazaárulás miatt önfeljelentést tesz - közölte Molnár Csaba ügyvezető alelnök. A politikus elmondta: keddtől minden nap demonstrációra várják az Országházhoz azokat, akiknek fontos a haza, és akik az orbáni rendszer végét akarják.

Gazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nevezte az Oroszországgal folytatott együttműködést a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter Moszkvában az orosz közmédiának arról beszélt, hogy ez az együttműködés egyre több hasznot hoz a magyar gazdaságnak. Hozzátette: fontos feladat, hogy 2020-ra is megszülessen a megállapodás az orosz gázszállításokról.

Debrecenben építi fel hetedik magyarországi gyárát a Continetal csoport – közölte: Magyar Levente külgazdasági államtitkár. Papp László, Debrecen polgármestere jelezte: a Continental a 100 millió eurós beruházással 450 új munkahelyet teremt a repülőtér melletti déli ipari övezetben.

Megnyílt Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb startup közösségi irodája a Millenáris Parkban. A Startup Campus 1,7 milliárd forintból épült fel. Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a campus létrehozásával a humán tőkének adnak ösztönzést, és a vállalkozások feltételeinek javulását segítik elő. A kormány szerint a startup vállalkozásokat támogató jogszabályi környezetet is fejleszteni kell.

Jövőre több mint egymilliárd forint jut a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek támogatására - közölte a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a kormány stratégiai partnerként tekint a fogyatékossággal élőkre és az őket segítőkre.

Idén a tízéves átlagnál mintegy 25 százalékkal magasabb, 730 ezer tonna almatermés várható. Ennek majdnem harmada étkezési, a többsége ipari alma - mondta az agrárminiszter. Nagy István az őszi almafogyasztást ösztönző kampány elindításakor fontosnak nevezte, hogy a magyar almatermesztés jobban igazodjon a piac igényeihez.

A béren kívüli juttatások megőrzését szorgalmazzák a szakszervezeti konföderációk. Az érdekképviseleti szövetségek által kiadott közlemény hangsúlyozza: a béren kívüli juttatások megszüntetése a munkaerő megtartása, az élet- és munkakörülmények javítása, az egészségmegőrzés és a hosszú távú öngondoskodás ellen hat.

Az Európai Bizottság költségvetési biztosa szerint az uniós kiadások csökkentésével lehet csak befoltozni a Brexit és az új célok miatt kialakuló költségvetési lyukat 2020 után. Günter Öttinger egy budapesti rendezvényen kiemelte: az Európai Bizottság saját hatáskörben dolgozza ki azt a kritériumrendszert, hogy miként lehet összekapcsolni a jogállamisági feltételeket az uniós pénzek kifizetésével.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×