INFORÁDIÓ 
2019. július 24. szerda
Kincső, Kinga

ceu

szijjártó péter

oktatás

Budapest, 2017. május 1. A Közép-európai Egyetem épületének bejárata feletti felirat az V. kerületi Nádor utcában. A Közép-európai Egyetem, angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem. A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat és közpolitika területén kínál posztgraduális képzést.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

"A CEU továbbra is nyitott a megoldásra"

Infostart

A Közép-európai Egyetem (CEU) reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda esti nyilatkozatára.

Szijjártó Péter az ATV-ben beszélt arról, hogy szerinte a CEU nem teljesíti az előírt követelményeket, így csak akkor adhatna ki továbbra is diplomát Magyarországon, ha a kormányzat speciális privilégiumokat adna neki. A tárcavezető hozzátette: az egyetemnek nincs külföldön campusa, csak megállapodott két amerikai intézménnyel egy-egy közös képzés indításáról.

A CEU reagálásában közölte: New York Állam Oktatási Hivatala igazolta a magyar kormányzat számára, hogy az intézmény a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat New York államban. Az ezt megerősítő levelet 2018. júniusában már nyilvánosságra hozták. A CEU oktatási tevékenységének további bővítéséről augusztusban értesítette a magyar tisztségviselőket a New York-i hivatal. Emlékeztetnek arra, hogy 2018 áprilisában az akkori oktatási államtitkár, Palkovics László és Altusz Kristóf helyettes államtitkár által vezetett magas rangú küldöttség látogatta meg a CEU New York állambeli oktatási helyszínét.

A CEU több alkalommal is felszólította a magyar kormányzatot, hogy írja alá a megállapodást, amellyel biztosíthatná az egyetem budapesti működését, beleértve a CEU működésének szerves részét képező amerikai akkreditációjú programokét is – áll a közleményben.

„Válaszul Szijjártó Péter külügyminiszter utalásaira, miszerint a CEU „privilégiumokat" élvezett vagy vár el, ismét kijelentjük, hogy a CEU mindig is betartotta a magyar törvényeket, és megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 2017. tavaszán elfogadott módosításában előírt feltételeknek is. A CEU továbbra is nyitott arra, hogy ezeket a kérdéseket megvitassa a magyar kormány tagjaival, és olyan megoldást találjon, amely biztosítja az egyetem budapesti működését” - közölte az intézmény.

Nyitókép: Faludi Imre
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018