eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Nagy változás szeptembertől, de jól járunk vele

Európa-szerte betiltják szeptember 1-től a halogénizzókat; azután a LED-es technológiát lehet alkalmazni. Pitler Zoltán, a Tungsram termékszabályozási vezetője szerint még nagyjából egy év lesz, amíg a boltok polcairól eltűnnek a régi izzók.

Szeptember elsejétől már nem kerülhetnek piacra új halogénizzók. A jogszabály 2009 óta ismert, de hosszú átmeneti időszakot hagyott, hogy az iparág és a piac fel tudjon készülni a változásra – mondta az InfoRádiónak Pitler Zoltán, a Tungsram termékszabályozási vezetője.

A már a boltok polcain lévő termékeket még értékesíthetik az áruházak, de újakat már nem forgalmazhatnak. A szakértő szerint

még egy évbe telhet, amíg a készletek eltűnnek az üzletekben.

„A változásnak voltak jelei. Először az energiatakarékos kompakt fénycsövek, aztán a LED-ek irányába mozdultak el. Az emberek minden izzólámpa megfelelőjét megtalálják energiatakarékos, hosszú élettartamú formában, ezért elérkezett az ideje, hogy az idejét múlt technológiát kivezessék a gyártásból” - fejtette ki.

Pitler Zoltán elmondta, hogy a halogénlámpa egy felturbózott izzólámpa, kicsit jobb hatásfokkal működik, de így is elmarad a LED-es technológiától. Utóbbi a sokszorosát tudja fényhasznosításban és élettartamban is,

a halogénizzók kétezer órát bírtak, a LED-ek 15 ezret.

A háztartásokban nagy változásokra nem kell számítani. A régi halogénizzók egy az egyben helyettesíthetők lesznek az új LED-lámpákkal, sőt a bőség zavara várható, széles megoldások elérhetők, olyan technológiák, amelyek eddig nem voltak megoldhatók – mondta a Tungsram termékszabályozási vezetője. Hozzátette: előtérbe kerülnek az okosmegoldások, hiszen a LED-ek vezérlését számítógépről, akár okostelefonról is meg lehet valósítani.

A szakértő szerint a világítótestek cseréjére nem lesz szükség,

mivel az új típusú LED-lámpák is ehhez a szabványhoz igazodnak, cserélhetők lesznek, de lehetnek olyanok, amelyben az új technológiát már nem lehet használni.

Az elhasznált és lecserélt halogénlámpák veszélytelenek, akár a kommunális hulladékba is kerülhetnek, de érdemes a bevásárlóközpontokban lévő gyűjtőhelyeken leadni őket, hogy könnyebb legyen az újrahasznosíthatóságot megoldani – tanácsolta Pitler Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×