eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Drávamagyaród, 2015. október 19.Migránsok melegednek egy tábortűznél az esőben a horvát-szlovén határ mentén fekvő Drávamagyaródon (Trnovec) 2015. október 19-én. (MTI/EPA/Igor Kupljenik)
Nyitókép: Igor Kupljenik

Hatályba lépett az új különadó

Hatályba lépett a a bevándorlási különadó, amelyet a törvény szövege szerint "a bevándorlást segítő tevékenység támogatása után" kell fizetni. Az első bevallást szeptember 15-ig – az augusztus 25. napjától 31. napjáig tartó időszakban nyújtott támogatásról – kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium,

Annak a szervezetnek, amelyiknek nincs adószáma, de bevándorlási adóköteles tevékenységet folytat, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál - figyelmeztet közleményében a Pénzügyminisztérium.

Külön bejelentkezési kötelezettsége azoknak a szervezeteknek van, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában - vagyis nincs adószámuk - és emiatt nem tudják beadni a bevándorlási különadóra vonatkozó bevallásukat. Nekik legkésőbb akkor kell teljesíteni a bejelentkezési kötelezettségüket, amikor az adóköteles tevékenységüket megkezdik, vagyis támogatást nyújtanak. Ha például egy a NAV nyilvántartásában nem szereplő külföldi szervezet 2018. augusztus 25-én nyújt támogatást egy belföldi szervezetnek, akkor a bevándorlási különadóval összefüggő kötelezettségei megfelelő teljesítéséhez az említett időpontban már kell rendelkeznie adószámmal.

Ha a támogató nem vall, a támogatott fizet

A bevándorlási különadót

elsősorban annak a szervezetnek kell megfizetnie, amelyik a támogatást nyújtja,

mégpedig a támogatás nyújtását követő hónap 15. napjáig, s egyben a bevallási kötelezettsége teljesítéséről nyilatkoznia kell a támogatásban részesülő számára.

Ha a nyilatkozattétel elmarad, akkor a támogatott válik adóalannyá,

vagyis a bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhelyű szervezet. Neki a támogatás felhasználását követő hónap 15. napjáig kell az adót megállapítania, bevallania és megfizetnie. Az adót a támogatónak az anyagi támogatás – például az átutalt pénzösszeg, az átadott ingóság – összege, értéke után kell megfizetnie, ha pedig a támogatott válik adóalannyá, akkor a terhet a bevándorlást segítő tevékenység költsége után kell kiszámítani

. Az adó mértéke 25 százalék.

A Pénzügyminisztérium azt írja: a magyar költségvetésnek sokba kerül, hogy az országnak folyamatosan védekeznie kell az illegális migráció és annak következményei ellen. A törvényhozás ezért döntött úgy, hogy azok a szervezetek, amelyek az illegális migrációt segítik, bevándorlási különadó formájában járuljanak hozzá a közös terhek viseléséhez.

Az új adófajta legfontosabb célja nem az adóbevételek növelése, hanem a tevékenység visszaszorítása.

Mindazonáltal a különadóból származó összes bevétel címkézett bevétel, azaz

kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a szabályokról részletes tájékoztatót tett közzé, amely - magyar, illetve angol nyelven - az alábbi linken érhető el:

Megszűnik a Migrátion Aid, vezetője pártot alapít

Egyelőre nem tudni, hány szervezet készül fizetni az új adonemet, de a Migration Aid biztosan nem akarja. A Migartion Aid Alapítvány már nem fogad el támogatást, és ha tartalékaik elfogynak, megszűnik.

A szervezet augusztus 17-én még egy utolsó támogató felhívást tette közzé. 24-én pedig közleményben tudatták, hogy 31 magyar magánszemélytől összesen 927 200 forint támogatást kaptak. Ezzel

a tartalékaik elérik a 2 millió forintot, ebből még három hónapig tudják működtetni az alapítvány projektjeit,

elsősorban a menekült családokat segítő központját. Erről így beszélt Facebook-üzenetében Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatója:

A kuratórium döntése értelmében az alapítvány nem kíván a bevándorlási különadó alanya lenni, ezért augusztus 24. éjféltől - vagyis a küladó hatályba lépése előtt - megszünteti az adományok fogadását.

A szervezet, pontosabban annak eddigi vezetője augusztus 20-án új párt alapítását jelentette be.

A párt neve a poszt szerint Éjjeli Őrség lesz, amit a Trónok harcából kölcsönöztek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×