INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

kórház

büntetés-végrehajtás

élelmiszer

e-autó

kiadó lakás

szőlő

bor

Így spórolhat jelentős összegeken az albérleten – lapszemle

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

Visszatartja a kórházak egyes számláit a Magyar Államkincstár – írja a Népszava. A Magyar Idők szerint tízezer elítélt dolgozik a büntetés-végrehajtási intézmények által működtetett vállalkozásoknál. A vásárlók háromnegyede ár alapján vásárol élelmiszert – áll a Világgazdaságban. A Portfólió arról ír, mely európai uniós tagállamok járnak élen az elektromos autók töltőinfrastruktúrájának fejlesztésében. Több tízezer forintos árkülönbségekkel kínálják a közvetítők ugyanazokat a kiadó lakásokat – közli a Népszava. A Világgazdaság a szőlőtermesztők megnövekedett szüreti költségeiről készített összeállítást.

A Népszava arról ír, hogy visszatartja a kórházak egyes számláit a Magyar Államkincstár. A lap úgy tudja, hogy a szervezet augusztusban nem engedte utalni azokat a követeléseket, amelyekre nem volt fedezete az adott költséghelyen az intézménynek, az intézményvezetők szerint többnyire az üzemanyag és a közüzemi számlák ragadtak be, az utalások letiltása a bérek kifizetését még nem érinti, de a következő gond a gyógyításhoz szükséges anyagok, gyógyszerek beszerzése lehet.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy tízezer elítélt dolgozik a büntetés-végrehajtási intézmények által működtetett vállalkozásoknál. A kórházaknak, iskoláknak és óvodáknak sütnek péksüteményeket az elítéltek a Dunántúlon, az ország más részein pedig bútorgyártással, növénytermesztéssel vagy állattenyésztéssel foglalkoznak. A szakemberek szerint a rabok kötelező foglalkoztatása a társadalomba való visszailleszkedés egyik legfontosabb eszköze, így a közérdek része is egyben.

A vásárlók csaknem háromnegyede vásárol élelmiszert az ár alapján, és csak alig több mint fele tekinti elsődlegesnek a minőséget - írja a Világgazdaság. A Médiaunió Alapítvány megbízásából készült felmérés szerint a vidékiek átlag felett, 80 százalékban árérzékenyek, a budapestiek körében 60 százalékos a vásárlást befolyásoló tényezők közül az ár. A megkérdezettek 95 százaléka azt állította, hogy szívesen vesz magyar élelmiszert, a gyakorlatban azonban csak körülbelül minden harmadik vevőről mondható el, hogy meg is teszi.

A Portfolión arról lehet olvasni, hogy az Európai Autógyártók Szövetsége egy interaktív térképet közölt arról, hogy mely európai uniós tagállamok járnak élen az elektromos autózás elterjedése szempontjából nélkülözhetetlen töltőinfrastruktúra fejlesztésében. Az EU-ban már több mint 100 ezer töltőpont áll az autósok rendelkezésére, ezek döntő többsége a gazdag nyugat-európai országokban található, négy ország (Hollandia, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság) adja a teljes töltőállomány mintegy 76 százalékát a közösségben. A térképen természetesen helyet kapott Magyarország is, összesen 272 töltő-állomás került feltüntetésre, amely a nyugati országoktól messze elmarad, régiós szinten viszont az élmezőnybe tartozik az ország.

A Népszava arról közöl cikket, hogy több tízezer forintos árkülönbségekkel kínálják a közvetítők ugyanazokat a kiadó lakásokat. A lap szerint még az átlagos bérlők is jelentős összegeket spórolhatnak, ha alaposan böngészik a hirdetéseket, jelenleg 49 ezer hirdetésben kínálnak kiadó lakást az interneten. Ez a szám azonban valójában mindössze 17 ezer ingatlant takar, egy-egy lakást ugyanis több ingatlaniroda is hirdet, egy kiadó lakásra átlagosan 9 hirdetés jut.

A Világgazdaság arról készített összeállítást, hogy a tavalyihoz hasonló vagy az alatti árakon indult a szüret, egyáltalán nem követik a szőlőtermelők költségnövekedéseit. Légli Ottó balatonboglári borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnök szerint a megtermelt szőlő döntő részéből - a balatonboglári borvidéken például 70 százalékból - nem az készít bort, aki megtermelte az alapanyagot. Ha a bor árában nem sikerül érvényesíteni a költségnövekedést, akkor ez a szőlőtermelőkre csapódik vissza.

Kapcsolódó hang

1. rész
 


2. rész
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018