eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Így spórolhat jelentős összegeken az albérleten – lapszemle

Visszatartja a kórházak egyes számláit a Magyar Államkincstár – írja a Népszava. A Magyar Idők szerint tízezer elítélt dolgozik a büntetés-végrehajtási intézmények által működtetett vállalkozásoknál. A vásárlók háromnegyede ár alapján vásárol élelmiszert – áll a Világgazdaságban. A Portfólió arról ír, mely európai uniós tagállamok járnak élen az elektromos autók töltőinfrastruktúrájának fejlesztésében. Több tízezer forintos árkülönbségekkel kínálják a közvetítők ugyanazokat a kiadó lakásokat – közli a Népszava. A Világgazdaság a szőlőtermesztők megnövekedett szüreti költségeiről készített összeállítást.

A Népszava arról ír, hogy visszatartja a kórházak egyes számláit a Magyar Államkincstár. A lap úgy tudja, hogy a szervezet augusztusban nem engedte utalni azokat a követeléseket, amelyekre nem volt fedezete az adott költséghelyen az intézménynek, az intézményvezetők szerint többnyire az üzemanyag és a közüzemi számlák ragadtak be, az utalások letiltása a bérek kifizetését még nem érinti, de a következő gond a gyógyításhoz szükséges anyagok, gyógyszerek beszerzése lehet.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy tízezer elítélt dolgozik a büntetés-végrehajtási intézmények által működtetett vállalkozásoknál. A kórházaknak, iskoláknak és óvodáknak sütnek péksüteményeket az elítéltek a Dunántúlon, az ország más részein pedig bútorgyártással, növénytermesztéssel vagy állattenyésztéssel foglalkoznak. A szakemberek szerint a rabok kötelező foglalkoztatása a társadalomba való visszailleszkedés egyik legfontosabb eszköze, így a közérdek része is egyben.

A vásárlók csaknem háromnegyede vásárol élelmiszert az ár alapján, és csak alig több mint fele tekinti elsődlegesnek a minőséget - írja a Világgazdaság. A Médiaunió Alapítvány megbízásából készült felmérés szerint a vidékiek átlag felett, 80 százalékban árérzékenyek, a budapestiek körében 60 százalékos a vásárlást befolyásoló tényezők közül az ár. A megkérdezettek 95 százaléka azt állította, hogy szívesen vesz magyar élelmiszert, a gyakorlatban azonban csak körülbelül minden harmadik vevőről mondható el, hogy meg is teszi.

A Portfolión arról lehet olvasni, hogy az Európai Autógyártók Szövetsége egy interaktív térképet közölt arról, hogy mely európai uniós tagállamok járnak élen az elektromos autózás elterjedése szempontjából nélkülözhetetlen töltőinfrastruktúra fejlesztésében. Az EU-ban már több mint 100 ezer töltőpont áll az autósok rendelkezésére, ezek döntő többsége a gazdag nyugat-európai országokban található, négy ország (Hollandia, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság) adja a teljes töltőállomány mintegy 76 százalékát a közösségben. A térképen természetesen helyet kapott Magyarország is, összesen 272 töltő-állomás került feltüntetésre, amely a nyugati országoktól messze elmarad, régiós szinten viszont az élmezőnybe tartozik az ország.

A Népszava arról közöl cikket, hogy több tízezer forintos árkülönbségekkel kínálják a közvetítők ugyanazokat a kiadó lakásokat. A lap szerint még az átlagos bérlők is jelentős összegeket spórolhatnak, ha alaposan böngészik a hirdetéseket, jelenleg 49 ezer hirdetésben kínálnak kiadó lakást az interneten. Ez a szám azonban valójában mindössze 17 ezer ingatlant takar, egy-egy lakást ugyanis több ingatlaniroda is hirdet, egy kiadó lakásra átlagosan 9 hirdetés jut.

A Világgazdaság arról készített összeállítást, hogy a tavalyihoz hasonló vagy az alatti árakon indult a szüret, egyáltalán nem követik a szőlőtermelők költségnövekedéseit. Légli Ottó balatonboglári borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnök szerint a megtermelt szőlő döntő részéből - a balatonboglári borvidéken például 70 százalékból - nem az készít bort, aki megtermelte az alapanyagot. Ha a bor árában nem sikerül érvényesíteni a költségnövekedést, akkor ez a szőlőtermelőkre csapódik vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×