INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

duna

vízhiány

vízszint

országos vízügyi főigazgatóság

A Duna ártere alacsony vízállásnál Vámosszabadi határában 2018. augusztus 14-én.

A Duna vízállása megközelítheti a valaha mért legkisebb szintet

Infostart / InfoRádió - Domanits András

Nincs ok optimizmusra az előrejelzések alapján. A Duna ráckevei holtágánál a szivattyúk nem bírták az 50 centis vízszintkülönbséget, Esztergomnál a folyó egyik ága kiszáradt, munkagéppel csináltak utat a kevéske víznek.

A Duna ráckevei holtága jelenleg 50 centiméterrel magasabb, mint a folyó vízszintje, így oda nem tud befolyni a víz, újabb szivattyúkat szerelnek fel a vízpótláshoz - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Csütörtök reggel 86 centiméteres vízállást mértek a kollégák, ez mindössze 35 centivel múlja felül a valaha mért legkisebb vízállást, a 2003-as 51 centimétert - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az elmúlt napok viharai nyomán 10-15 centiméterrel megemelkedett a vízállás, egy kevéske víz érkezett a Dunán, ám az előrejelzések nem adnak okot optimizmusra. Rossz hír ugyanis, hogy a hét végén és a jövő hét első napjain semmilyen vízutánpótlás nem várható a vízgyűjtőkről. Emiatt további apadásra számítanak, és a mai 86 centihez képest a jövő hét elejére

a vízügyi szolgálat munkatársai 70 centiméter körüli vízállást is jósolnak,

ami már nagyon közel van a valaha mért legkisebb vízálláshoz.

Esztergomnál átmenetileg kiapadt a Duna egyik ága

A híreket megerősítette Siklós Gabriella, aki szerint a Nagy-Dunából egyszerűen már nem tudott befolyni a víz. Az ottani vízügyi igazgatóság munkatársai a helyszínen megállapították, hogy

két zátony akadályozta meg a víz befolyását.

Az egyiket kézzel, a másikat kotróval tudták eltávolítani. Ezen az esztergomi Duna-ágon is csak 30 centiméteres a vízállás, de már legalább folyik a víz - mondta a szakember.

Ráckevén szivattyúzni kellett

A Ráckevei Duna-ágba sem tudott gravitációsan befolyni a víz a Nagy-Dunából, ezért szivattyúzni kellett.

A szivattyúk azonban nem bírják el, hogy a Nagy-Duna több mint 50 centivel alacsonyabb, mint a Ráckevei Duna-ág, és a beépített szivattyúk már nem képesek átemelni a vizet.

Ezért hat mobil szivattyút terveznek beépíteni a vízügyi szakemberek, amelyek közül kettő csütörtök délelőtt már el is indult, hogy frissíteni lehessen a ráckevei Duna-ág vizét - mondta Siklós Gabriella, hozzátéve: ezek a helyzetek kedvezőtlen hatással vannak helyi élővilágra, ezért mindent megtesznek azért, hogy a lehető leggyorsabban pótolják a vizet.

Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

A Duna vízállása megközelítheti a valaha mért legkisebb szintet
 
Kapcsolódó cikkeink:
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018