eur:
394.93
usd:
363.51
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels

Hetekig is eltarthat a vízhiány

Szerdától tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter. Szükség esetén bizonyos vízkorlátozásokat is elrendelhetnek. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató szerint a problémát csak az Európában is több ezer évig jól működő, ártéri gazdálkodás visszaállítása oldhatja meg.

Bár a következő napokban lesz némi csapadék, de utána az előrejelzések szerint vízhiányos időszak következik - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese az InfoRádiónak. Láng István hozzátette: a következő tíz napban tartós kis vizekkel számolnak a magyarországi folyószakaszokon.

Ilyen esetben szükség esetén bizonyos vízkorlátozásokat is elrendelhetnek.

A vízhiány elsősorban a mezőgazdaságot érintheti. Az intézkedéseket azért hirdette ki Pintér Sándor belügyminiszter, mert a mezőgazdászok számára ez vízhiányos időszakot jelent, ezért bizonyos kedvezményeket lehet elérni, hogy ösztönözzék az öntözést.

Hozzátette: a vízhiányos időszak akár szeptember 30-ig is eltarthat.

A múlt segíthet

A tartós vízhiány a Kárpát-medencében már több ezer éves – mondta Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató.

„A problémát régebben megoldották a természettel való együttműködéssel. A hegyekből lehullott hó elolvadt, ez sietett le az Alföldre és ezzel gazdálkodtak a régiek. Az árvízekkel a 18. századtól kezdve nem gazdálkodtunk, hanem próbáltunk minél nagyobb területet megvédeni az eláradástól” - fejtette ki.

A kutató hozzátette: a problémát csak az Európában is több ezer évig jól működő, ártéri gazdálkodás visszaállítása oldhatja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×