eur:
393.73
usd:
368.92
bux:
65730.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke beszél a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, valamint az ÁSZ-jelentés általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 19-én.
Nyitókép: Soós Lajos (MTI)

Domokos László: a jogszabályok be nem tartása anarchiához vezet

Az egészségügyi intézmények nem tartják be a jogszabályokat, ezt pedig anarchiának lehet nevezni - közölte az Állami Számvevőszék elnöke az InfoRádió Aréna című műsorban. Hozzátette, több parlamenti pártnál is előfordult, hogy nem tartották be a jogszabályokat.

Az Állami Számvevőszék folyamatosan vizsgálja a közpénzzel gazdálkodó – így az egészségügyi - intézményeket is, és szinte ismétlődően ugyanazokra a hibákra hívta fel a figyelmet – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a szervezet elnöke. Domokos László szerint a fenntarthatósághoz minőségi pénzköltésre van szükség.

"Nagyon sok esetben azt tapasztaltuk, hogy nem leltárazták le a vagyontárgyaikat, ezáltal a mérlegük nem volt megbízható, a beszámoló nem volt valódi" - tette hozzá.

Mérések kellenek

Az ÁSZ elnöke szerint

pontos elszámolás és mérés kell ahhoz, hogy egy állami intézménynél el lehessen dönteni mennyi pénzre van szükség, enélkül nem lehet forráshiányra hivatkozni.

Az elnök hangsúlyozta, nincs vitája a Magyar Kórházszövetséggel, a törvényeket mindkét fél szerint be kell tartani. Az Állami Számvevőszék feladata pedig, hogy ezt ellenőrizze.

Nem tartják be a jogszabályokat

Ha egy jogszabályt be nem tartó állapot van, azt anarchiának hívják.

Ha a rendőr ott áll az utcán és hagyja hogy az emberek verjék egymást, a közlekedési szabálytalanságok mellé néz, azt anarchiának hívjuk

- közölte. Domokos László úgy vélte: a rosszul dolgozó vezetőknek lehetőséget kell adni, hogy kijavítsák a hibákat.

Most - már öt éve - vagyunk abban a helyzetben, hogy magunknak és a magunk jogszabályainak kell megfelelni, márpedig ez egy tanulási folyamat, ebben aki együtt akar működni, annak világos tanúságát is kell tenni, lépéseket tenni,

aki meg úgy érzi, hogy kifáradt, nem tudja a magyar jogszabályokat betartani, arra nem szabadna rábízni a közpénzek felügyeletét, irányítását, menedzsmentjét.

- mondta Domokos László.

Az ÁSZ nem szorgalmazza a kórházakban a kancellária-rendszer bevezetését, vagy hasonló általános megoldásokat, az emberi erőforrások miniszterének több lehetősége is van a helyzet rendezésére, és ebben ő fog döntést hozni – közölte a szervezet elnöke.

Szabálytalanságok a pártoknál

Az Állami Számvevőszék több évtizede ellenőrzi a pártok gazdálkodását és rendszeresen tapasztal szabálytalanságokat – számolt be a szervezet elnöke.

"Jellemző, hogy a pártoknál egy sajátos elszámolási rendszer van, a tradicionális pártok egy része hangsúlyt helyezett arra, hogy rendben legyenek a pénzügyei, de

jellemzően nem a jogkövető magatartást tapasztaltuk nagyon sok párt esetében"

- jegyezte meg. Mint mondta, a helyzet akkor vált élessé, amikor az Országgyűlés szigorította a tiltott pártfinanszírozásról szóló törvényt.

A múlt év második felében jöttek elő hibák a pártoknál, ami felerősítette a velük kapcsolatos gazdálkodásra vonatkozó széles nyilvánosság figyelmét. Ennek következtében az ÁSZ jelentése nagyon széles nyilvánosságot kapott, hiszen a tiltott támogatás köre kiszélesedett, kizárva azt, hogy magyar jogi személyek sem adhatnak a pártoknak támogatást: amit 2014 előtt még megtehetett a szponzor, azt 2014 után már nem - magyarázta Domokos László.

Az Állami Számvevőszék elnöke közölte, hogy a megszokott ütem szerint jelenleg a Fidesz és a KDNP, valamint a jelölőszervezetek ellenőrzését készítik elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×