eur:
394.12
usd:
365.76
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Závecz Research
Nyitókép: Závecz Research

Závecz Research: lejtmenetben a Jobbik

Stabilan vezeti a pártrangsort a Fidesz, a választások óta minden hónapban a választókorúak egyharmada sorakozott fel mögé. A Jobbik második helyen áll, de folyamatosan csökken a tábora - egyebek mellett ez derül ki a Závecz Research Intézet július közepén végzett közvélemény-kutatásának.

A Jobbikot májusban 15 százaléknyian támogatták, júniusban 13 százalék, most pedig 10 százalékon áll a párt. Az MSZP-re 6 százalék voksolna, a Párbeszédre 1 százalék – ezek az arányok nem változtak a múlt hónaphoz képest. A Demokratikus Koalíció 5 százalékot ért el, 1 százalékponttal többet, mint legutóbb. Az LMP táborának mérete sem változott az elmúlt hetekben, a teljesség népesség 3 százaléka voksolna rájuk. Akárcsak júniusban, a Kétfarkú Kutyapártot a lakosság 2, a Momentumot 1 százaléka támogatja. A pártnélküliek aránya 37 százalék.

A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 55 százalékot ért el. Az eltérő aktivitási szint miatt a Jobbik és az MSZP között ebben a körben viszonylag szűk a különbség, az előbbinek 13, az utóbbinak 10 százaléka van. Az aktív választói körben a DK 7, az LMP 5 százalékos. Ebben a hónapban a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt is 3 százalékos, a Momentumra a biztos szavazók 1 százaléka voksolna.

Jobbikos lejtmenet

A Jobbik támogatottságát erőteljesen megtépázták a pártból való távozások, május óta elveszítette táborának az egyharmadát - állapította meg a felmérés. A lemorzsolódás minden társadalmi-demográfiai rétegben megfigyelhető, de különösen jelentős mértékű a fiatalok és a diplomások körében.

A 30 év alattiak körében – ahol a Jobbiknak a legerősebb pozíciói voltak – a májusban mért 22-ről 11 százalékra esett a támogatók aránya,

így lényegében az átlagot hozza. A harmincasok körében is érzékelhető visszaesést szenvedett el a párt, a korábbi 20 százalékról 13-ra csökkent a párt híveinek aránya. A felsőfokú végzettségűek körében is érzékeny veszteség érte a Jobbikot, az elmúlt két hónapban 16 százalékról 7 százalékra szűkült itt a tábora.

A Jobbik meglévő szavazói is szokatlanul hitehagyottak, aktivitási szintjük mérsékelt

- közölte a Závecz Research. Jelenleg a párt támogatóinak 56 százaléka elszánt, ennyien mondták, hogy egy mostani választáson biztosan ott lennének. A többi parlamenti párt híveinek részvételi hajlandósága ennél sokkal nagyobb, 66 és 70 százalék közötti.

Závecz Research
Závecz Research

Megosztott magyar társadalom

A magyar társadalom megosztott az ország helyzetének értékelésében. A relatív többség, az emberek 49 százaléka úgy véli, hogy rossz irányba mennek a dolgok hazánkban, míg 43 százalék pozitív folyamatokat tapasztal. Az elmúlt fél évben a közhangulat, a véleményklíma semmit nem változott, januárban 50-44 százalék voltak az arányok. A helyzetértékelések politikai hovatartozás szerint különböznek, azokra a társadalmi státusznak alig van hatása. A Fidesz hívei teljesen másként látják az országot, mint az ellenzéki pártok támogatói vagy a politikához nem kötődők.

A kormánypártiak kilenctizede szerint jó dolgok történnek hazánkban s egytizede gondolja azt, hogy tévúton járunk.

Az ellenzéki szavazók 86-90 százaléka negatívan értékeli az ország történéseit, míg 5-10 százalékuk pozitívan. A pártnélkülieknek is sokkal inkább lehangoló képük van a mai Magyarországról: 56 százalékuk szerint rossz dolgok történnek itt, s 23 százalék véli úgy, hogy jól alakulnak dolgaink.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×