eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: nezpontintezet.hu

Nézőpont: szárnyal a Fidesz

Tovább csökkent a Jobbik tábora és az MSZP új elnökkel sem tudta növelni támogatottságát - egyebek mellett ez olvasható ki a Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatásából.

Továbbra is tartja júniusban mért rekordmagas népszerűségét a Fidesz-KDNP – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített júliusi felméréséből. A Jobbik az áprilisi választásokat követően hónapról hónapra veszít népszerűségéből, a Sneider Tamás elnökölte formációra újabb 1 százalékponttal kevesebben szavaznának. 20%-ról 17%-ra csökkent a párt népszerűsége.

A Toroczkai László vezetésével júniusban megalakult Mi Hazánk Mozgalom a választókorú népesség 1 százalékát tudhatja maga mögött, és egy esetleges "most vasárnapi" választáson is ehhez hasonló eredményt érne el.

A teljes felnőtt korú magyar népesség 42 százaléka szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel.

A kormánypártok megtartották a májusban és júniusban mért, 3 milliót is jelentősen meghaladó támogatottságukat. Az MSZP-Párbeszéd 6, a DK 4, az LMP 3, a Momentum 2, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll.

A legvalószínűbb listás választási eredményekre - a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciájára - vonatkozó becslés szerint

Fidesz-KDNP 55 százalékot szerezne egy esetleges voksoláson, amely szintén megegyezik az előző hónapi értékkel.

A Jobbik a júniusi 18 százalék után júliusban csupán a szavazatok 17 százalékát kapná meg, a belőle kivált Mi Hazánk Mozgalom pedig 1 százalékot érne el. A közvélemény-kutatás eredményét összegző közlemény szerint a párt folyamatos lejtmenet után immáron 3 százalékponttal áll gyengébben, mint az áprilisi országgyűlési választás idején.

Továbbra is 9 százalék az MSZP és a Párbeszéd közös listájának támogatottsága, az elnökváltás tehát nem segítette hozzá a pártszövetséget a 10 százalékos küszöb átlépéséhez

- írták.

A DK támogatottsága egy százalékpontot erősödve 6, az LMP-é pedig ugyanennyit gyengülve 5 százalékos.

Továbbra sem tudja elérni a parlamenti küszöböt a már negyedik hónapja 4 százalékon álló Momentum, és a 2 százalékos Kétfarkú Kutya Pártnak sem lenne esélye az Országgyűlésbe jutásra, ha most tartanának választást.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása július 1-e és 17-e között készült 2000 ember személyes megkérdezésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×