eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Szem nem marad szárazon - praktikák szemszárazság ellen

Húszpercenként, húsz másodpercre legalább 20 méter távolba nézni - ez a három húszas szabály segíthet megelőzni a szemszárazság kialakulását a számítógépes munkavégzésnél.

A szemszárazság nagyon komoly probléma, Magyarországon minden harmadik embert érinthet, és a kor előrehaladtával, különösen a 45-50 év feletti nőknél, még gyakoribb - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese.

"Manapság a számítógépek, tabletek, mobiltelefonok használata mellett elég gyakran fordul elő fiatalok esetében is"

- tette hozzá.

Tünetek és megelőzés

A tünetek a következők:

  • szúrós szem
  • szemfáradtság
  • vörösödés
  • fényérzékenység

Németh János szerint megfelelő módszerekkel megelőzhető a szemszárazság: ilyen a huzat elkerülése, vagy a számítógépes munka közbeni szünet. Ha ezeknek ellenére is mutatkoznak a tünetek, akkor érdemes szemészhez fordulni, aki megfelelő műkönnyet tud rendelni.

"A száraz szem azért is kialakulhat, mert a könnyösszetétel már nem megfelelő.

A műkönnycseppek recept nélkül kaphatók, és létezik olyan műkönny is, ami vérösszehúzó hatóanyagot tartalmaz, amely elhalványítja a szem vörösségét. Ezt viszont tartósan nem szabad használni, mert a csepp nélkül mindig vörös marad az illető szeme" - magyarázta a szakember.

Törvény szabályozza a szem pihentetését

Németh János elmondta, hogy a törvény szerint minden négy óránál tovább a monitor előtt dolgozó embernek óránként 5-10 perc szünetet kell tartania.

Ezenkívül az is nagyon fontos, hogy 20 percenként egy 20 másodperces szünetet tartsunk, amikor legalább 20 méterre eltekintünk. Ennek az is az előnye, hogy ilyenkor gyakrabban pislogunk, és ha távolra nézünk, ellazul az a rendszer, amely a közelre nézést biztosítja, így dupla haszna van - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×