eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Kimentették a thaiföldi barlangrendszerben rekedt focicsapat első négy tagját - a nap hírei

A Fidesz-KDNP jelöltje, Sára Botond, nyerte meg a józsefvárosi időközi polgármester-választást. Az atommentesítés eléréséig nyomást gyakorol Phenjanra az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea.

Az adatok teljes feldolgozottsága alapján Sára Botond, a Fidesz-KDNP jelöltje, jelenlegi alpolgármester nyert a józsefvárosi időközi polgármester-választáson. A politikus 62,85 míg az ellenzék által támogatott független Győri Péter 36,39 százalékot kapott. A részvételi arány mintegy 23 százalékos volt. A VIII. kerületben azért tartottak időközi választást, mert a kerületet korábban vezető Kocsis Máté egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett áprilisban. A választáson hárman indultak. Az 5. kerületben az időközi egyéni választókerületi képviselőválasztáson Balla Valéria Emese nyert 67 százalékkal. Nagy Béla független jelölt 28,2, míg a szintén függetlenként induló Schmuck Andor 21 százalékot kapott. Itt is alacsony, mintegy 20 százalékos volt a részvételi arány.

A kormányszóvivő szerint a magyar-német kapcsolatokban azokra a kérdésekre kell koncentrálni, ahol megvannak az együttműködés alapjai. Kovács Zoltán a Kossuth rádió műsorában azt mondta: a technológiai fejlesztési együttműködés nemcsak a járműgyártást, hanem más iparágakat is érint. Azzal összefüggésben, hogy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokság jöhet létre Németország támogatásával, hangsúlyozta: együttműködésen alapuló, hatékony formációk kellenek az európai védelmi képesség növelésére.

A katonák nem háborúra készülnek, a biztonság és a béke fenntartásáért és megőrzéséért teljesítenek szolgálatot - hangoztatta a Budapesten tartott altisztavatáson Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A Hősök terén csaknem 300, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. A honvédelmi miniszter azt mondta: a katonák olyan hivatás gyakorlását választották, amely minden tekintetben teljes embert kíván.

Sikeresen kimentették a búvárok segítségével a thaiföldi barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat első négy tagját. Még a csapat 8 tagja és az edző van a mélyben, a mentés hétfőn folytatódik. A kimentett gyermekeket a közeli város kórházába vitték. Az elmúlt napokban sokat apadt a víz szintje. Minden fiút 2-2 búvár segít a körülbelül 4 kilométeres úton. A gyerekeket egyesével, szakaszosan indítják el, a művelet várhatóan 3-4 napot is igénybe vehet. A 12 gyerek és edzőjük június 23-án rekedt az elárasztott barlangban.

Bajorország augusztustól saját menekültügyi hivatalt állít fel, és következetesebben jár el a migránsok ügyében - jelentette ki a Die Welt című német lapnak a kormányfő. Markus Söder azt is jelezte, hogy ezzel egyidőben a menekülteknek járó támogatások rendszere is átalakul. Szerinte sokan az államtól kapott juttatások egy részét hazaküldik, ami miatt hazájuk nem érdekelt abban, hogy visszafogadja őket.

Szigorítaná az Európai Unió menekültügyi politikáját az osztrák kormány. Az elképzelés szerint a jövőben nem lehetne menedékkérelmet benyújtani a közösség területén. Az osztrák kormányszóvivő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre csak egyfajta ötletelésről van szó. A dokumentum az Európai Tanács egyik állandó bizottságának munkacsoporti ülésére készült.

A brit belügyminiszter szerint ugyanaz a hatóanyag okozta a múlt szombat óta kórházban kezelt két brit állampolgár betegségét, mint amelytől négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya is súlyos mérgezést szenvedett. Sajid Javid a helyszínen erősítette meg a korábbi vizsgálatok eredményét. A két középkorú brit állampolgárt a délnyugat-angliai Salisbury városának kórházában kezelik válságos állapotban.

Az atommentesítés eléréséig nyomást gyakorol Phenjanra az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea. A 3 ország külügyminisztere Tokióban arról állapodott meg, hogy mindaddig fenn kell tartani az amerikai gazdasági szankciókat, amíg Phenjan nem tesz kézzelfogható lépéseket az atommentesítés irányába. Észak-Korea értékelése szerint az amerikai delegáció phenjani tárgyalásain egyoldalú követelésekkel próbálta rákényszeríteni Phenjant arra, hogy feladja atomprogramját.

Kisiklott egy vonat Törökország északi részén, a balesetben a török egészségügyi minisztérium közlése szerint 10 ember meghalt, 73 utas megsérült. A tartomány kormányzója közölte, hogy a szerencsétlenséget a rendkívüli esőzés okozta, amely egy szakaszon kimosta a töltést a sínek alól. A vonaton 362 utas tartózkodott és a szerelvény öt kocsija borult fel a görög határ közelében.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×