eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Varga Mihály: egyelőre nincs hatással a forint gyengülése a büdzsé egyenlegére - a nap hírei

A pénzügyminiszter szerint egyelőre nincs hatással a forint gyengülése a költségvetés egyenlegére. Budapesten csütörtökön azonosítják a Dunában talált robbanótestet. Németországban tárgyalásra érdemesnek tartja a keresztény pártok menekültügyi javaslatcsomagját a szociáldemokrata párt. A nap legfontosabb hírei július 3-án.

A pénzügyminiszter szerint egyelőre nincs hatással a forint gyengülése a költségvetés egyenlegére, és a lakosság sem fog sokat érezni belőle. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: úgy számoltak, hogy a fogyasztási típusú adókon beérkező többlet bevétel nagyjából egyensúlyt teremt a várható kiadásokkal szemben. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a kormány nem tervezi a kedvezményes lakás-áfa meghosszabbítását, 2020-tól ismét az eredeti szintre nő az adó mértéke.

A költségvetésért felelős helyettes államtitkár szerint nem szükséges módosítani a jövő évi költségvetés tervezetének fő számait az infláció alakulása és a várható növekedés miatt sem. Adorján Richárd az országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén megismételte, hogy a tárca jövőre 2,7 százalékos inflációval, és 4,1 százalékos GDP növekedéssel számol.

Nem épülhetnek 90 méternél magasabb toronyházak Magyarországon, kivéve, ha arra a kormány rendeletben engedélyt ad.A törvényt kedden szavazta meg az Országgyűlés. A Jobbikszerint ez a módosítás is azt szolgálja, hogy a kormány közeli oligarchák jól járjanak. Az LMP úgy látja, hogy a kormánypártok teljesen figyelmen kívül hagyták a lakosság valós igényeit és a várostervezési szakmai szervezetek javaslatait. A Párbeszéd a korrupció legalizálásának tartja a módosítást.

Magyarország tovább növeli katonai szerepvállalását azokban a válságövezetekben, amelyek fontosak a migrációs, illetve a terrorveszély szempontjából – jelentette ki a honvédelmi államtitkár. Szabó István a katonai attasék éves értekezletén hangsúlyozta: az elmúlt években nagy mértékben megváltozott a biztonsági környezet, új kihívásokkal, a hadviselés új formáival kell szembenézni.

Megújul a 8. kerületben az Orczy tér, valamint az Orczy-negyed. Erről Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté, Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője számot be. Tarlós István elmondta: a tér új arculatot kap, a közlekedési kapcsolatokat és a parkolás felületet is rendezik, felújítják a közösségi közlekedési megállókat, nagyobb lesz a zöldterületek aránya.

Megtaláltak a világháborús bombát a Dunában. A beazonosítás csak csütörtökön kezdődik meg, utána döntenek a kiemelés módjáról a tűzszerészek - közölte az InfoRádióban Markovics Zita, a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs vezetője. A bombára civil búvárok figyeltek fel néhány hete, amikor egy Dunába csúszott autó mentésén dolgoztak.

Először ültetettek be rekeszizom-pacemakert Magyarországon. A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján végezték a műtétet egy ötéves kisfiún, aki a műtétig folyamatos éjszakai gépi lélegeztetésre szorult. A gyermek májusi műtét óta jól van.

Németországban tárgyalásra érdemesnek tartja a keresztény pártok belső vitáját lezáró menekültügyi javaslatcsomagot a koalíciós partner szociáldemokrata párt. Az SPD frakciója szerda reggeli ülésén hallgatja meg a párt vezetőit a kedd esti koalíciós egyeztetésről.

Varsó kész együttműködni Berlinnel a migráció ügyében, és visszafogadja a Lengyelországon keresztül Németországba átjutott menekülteket - jelentette ki a lengyel külügyminiszter. Jacek Czaputowicz hangsúlyozta: a jelenleg érvényes uniós szabályozás alapján országa frontországnak számít, amelynek kötelessége megvédeni az unió külső határát.

Lengyelországban új vezetőt nevezett ki a legfelsőbb bíróság élére az államfő. Az európai szinten is bírált bírósági reform értelmében az eddigi elnöknek és a törvényszék 65 évesnél idősebb tagjainak nyugdíjba kellett vonulnia. Małgorzata Gersdorf korábban úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó alávetni magát az új rendelkezésnek.

Az idén Terézia Mora német-magyar író kapja a Georg Büchner német irodalmi díjat. Az 50 ezer euróval járó elismerés a legjelentősebb német irodalmi díj. A soproni születésű alkotó első, Különös anyag című regénye 1999-ben jelent meg, megkapta érte az egyik legfontosabb német irodalmi elismerést.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×