eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk
http://gtc.com.pl
Nyitókép: http://gtc.com.pl

Eldőlt, mekkora toronyházak épülhetnek Budapesten

Kilencven méterben korlátozta az Országgyűlés az építhető toronyházak magasságát. Az ellenzék szerint egyáltalán nincs szó korlátozásról.

Az eredeti, még a korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János által benyújtott tervezet a fővárosi Bazilika magasságához igazította volna a megálmodott toronyházak méretét, így nem lehetett volna 65 méternél magasabb épületet felhúzni sehol az országban. Az előterjesztéshez azonban előbb a gazdasági bizottság, majd legutóbb a törvényalkotási bizottság fűzött módosító indítványt, amelyet el is fogadott a Ház, tehát a törvény értelmében amennyiben a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács hozzájárul, akár 90 méteres ingatlan is építhető, sőt, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások esetében e szabálytól is eltérhetnek a tervezők.

Mivel a jogerős építési engedéllyel rendelkező beruházásokra nem vonatkozik, a módosítás nem érinti sem a Kopaszi-gátra tervezett 120 méteres MOL-székházat, sem a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésbe szánt Twist-Budapest elnevezésű, 90 méter magasra tervezett felhőkarcolót.

A már elfogadott szabályozás hétfői záróvitájában a fideszes Törő Gábor úgy látta, hogy a módosítások segítik a bürokrácia és az adminisztratív terhek csökkentését.

"Az értékes, illetve egyedi építészeti és arculati motívumok megóvása különösen fontos feladat, amelynek megvalósítását ez a törvényjavaslat egyértelműen szolgálja"

- mondta Törő Gábor.

A jobbikos Hegedűs Lorántné viszont úgy vélte, hogy az elmúlt nyolc évben az építési szabályzatok összes kormánypárti módosítása egy irányba mutatott.

"Hogy önökhöz közel álló oligarchák, vagy önökhöz közel álló politikusok, közéleti személyiségek valamilyen módon nagyon jól járjanak" - jegyezte meg Hegedűs Lórántné.

Schmuck Erzsébet, a LMP részéről úgy fogalmazott, hogy a kormánypártok teljesen figyelmen kívül hagyták a lakosság valós igényeit és a várostervezési szakmai szervezetek javaslatait.

"Egyes kivételezett beruházók, befektetők érdekeinek korlátok nélküli érvényesítésének, beruházási ámokfutásának lehetünk tanúi" - mondta.

Tordai Bence, a Párbeszéd részéről a korrupció legalizálásának nevezte a módosítást, Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára szerint azonban a jelenlegi szabályozás bármekkora ház felépítését engedélyezné.

"Ez a jogszabály pontosan megadja ezt a lehetőséget, hogy

a lépcsőzetesség elvének figyelembe vételével, az összes elvnek a figyelembe vételével lehessen szakmai alapon döntést hozni"

- hangsúlyozta Tuzson Bence.

A törvény keretszabályt alkot, az önkormányzatok ennek alapján alkothatják meg saját rendeleteiket – tette hozzá az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×