eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

Nehéz helyzetben a Horvátországba utazók – lapszemle

Szigorítják a kampánytámogatás szabályozását – írja a Magyar Idők. A Népszava az orosz politikai befolyásról közöl cikket. Megemelik a Hármas-Körös gátjait – közli a Világgazdaság. A Portfolio szerint egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a Horvátországba utazó magyar autósok. Egyre magasabbak a forinthitelek kamatát befolyásoló referenciakamatok – írja a Pénzcentrum.hu. A Világgazdaság cikke szerint nőtt a borászatok együttes nyeresége.

A jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért – írja egy kedd este benyújtott fideszes törvényjavaslatra hivatkozva a Magyar Idők. A dokumentum indoklása szerint a módosítás elsődleges funkciója az, hogy a választások lebonyolításával kapcsolatban felmerült nehézségeket kezelje. A módosításokkal azt is előírják, hogy az a párt, amelyik az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el, nem tarthat igényt újabb kampánytámogatásra.

A Népszavában arról olvashatnak, hogy minél nagyobb Oroszország részesedése egy adott állam gazdaságából, az annál sérülékenyebb az orosz politikai befolyással szemben. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának tanulmánya alapján a lap úgy véli, hogy a paksi bővítés és az ebből várt 40 százalékos hazai részesedés fejében Oroszország nem magyar termékeket vár – a hitel ütemszerű teljesítése mellett –, hanem azt is, hogy a magyar kormány fenntartás nélküli politikai lojalitást tanúsítson.

Megemelik a Hármas-Körös gátjait – közli a Világgazdaság. A területen több mint hárommilliárd forintos támogatással árvízvédelmi beruházás indul. Az idén országosan hét nagy, hasonló célú munka kezdődik, a most folyók közül pedig talán a legfontosabb a Felső-Tisza védvonalának megerősítése.

A Portfolión arról olvashatnak, hogy a forint történelmi mélypontjával egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magyar autósok, hiszen a Brent olajár is meglódult. Így ha valaki autóval készül a horvát tengerpartra, neki mindez még kellemetlenebb lesz, mert a kunával szemben újabb történelmi mélypontra esett a forint, így a kinti tankolás és matrica költsége tovább emelkedik.

Egyre magasabbak a forinthitelek kamatát befolyásoló referenciakamatok a pénz- és tőkepiaci feszültségek erősödése miatt – közli a Pénzcentrum.hu. A portál megvizsgálta, hogy mekkora törlesztőrészlet-emelkedést okoz ez rövid távon azoknál, akiknek már van lakáshitelük. Egy 10 milliós hitelnél akár már ezer forintokban mérhető a változás.

A Világgazdaság szerint nőtt a borászatok együttes nyeresége. Négy évvel ezelőtt még milliárdos veszteséget görgettek maguk előtt a szőlőbor termelsével foglalkozó cégek, de tavaly már nyereséges volt az ágazat. A lap hozzáteszi: egyre beruházásigényesebb a termelés a több mint százmilliárd forintos piacon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×