eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Obuda.hu
Nyitókép: Obuda.hu

Energetikai rekonstrukcióra van szükség a belvárosban

Energetikai rekonstrukcióra is szükség lesz, ha megjelenik a távhő a belvárosban - mondta a Főtáv Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Mitnyan György hozzátette: az energetikai tanácsadásban a távhőszolgáltató is segíteni tud.

Sokszor emlegetik azt, hogy a magyar ingatlanállomány meglehetősen pazarló, de a csővezetékek, radiátorok, és a felhasználói oldal hatékonyságáról nem sok szó esik.

Mitnyan György, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy a főváros egy elég érdekes hely abból a szempontból, hogy a lakások jelentős részében a nyílászárók, a radiátorszelepek, az öntöttvas radiátorok nem nevezhetők korszerűnek. De persze vannak újabb építésű ingatlanok is, újabb nyílászárókkal, energetikai rendszerekkel.

"Egy nagy belvárosi energetikai rekonstrukciót fog maga után vonni a távhő megjelenése,

hiszen ha mi megjelenünk egy viszonylag hatékony tiszta energiával, akkor az azt használó polgárok igényelni fogják, hogy egy korszerű hatékony energiafogadó rendszer is álljon rendelkezésükre"

- hangsúlyozta Mitnyan György, hozzátéve, hogy ebbe beletartozik a nyílászáró cseréje is, hisz hiába fűtünk jól, ha az ablakok résein távozik az energia.

Éppen ezért a Főtáv Zrt. nem csak fűt, és hűt, valamint a napelemtechnológiákban van jelen, hanem az energetikai tanácsadásban is élen jár. Azt gondolják, hogy a társasházaknak hasznos tanácsokat tudnának adni azzal kapcsolatban, hogy mivel lehetne még jobbá tenni a házukat.

"Volt egy okosházprogram, ahol napelemtől kezdve, radiátorszelepen át, a nyílászárócserékig a Főtáv már segített rengeteg társasháznak. Jó szívvel tesszük, hiszen nemcsak a saját munkánk lesz könnyebb, de a fogyasztóink is elégedettebbek lesznek" - emelte ki Mitnyan György,

Okosmérés, okosszabályozás, hűtés

Egyre népszerűbbek és közkedveltebbek az okosotthonok. A Főtáv is halad a korral. A nagy számű fűtött lakásuk jelentős részében az energetikai elosztórendszer és mérőrendszer évtizedekkel korábban kialakult, de a korszerűbb mérőműszerek a radiátorokon fent vannak.

"Nagyobb igény ezeknél az épületeknél az okosháztechnológiákra nincs, hiszen több száz embernek kéne egyszerre mozdulnia ahhoz, hogy jelentős változást lehessen elérni" - emelte ki a vezérigazgató.

Ezzel szemben - tette hozzá - az új építésű lakásokoknál már kifejezetten igény az okosházmegoldás.

Ezen kívül a hűtésen is gondolkodniuk kell, hiszen 10-20-30% energiát használ a fűtés, és 80-at szinte az összes többi, különösen a hűtés.

"Egy igatlanfejlesztő azt várja a Főtávtól, hogy a hűtési technológiákra is készen álljon, és egyedileg mérhetővé szeretné tenni, hogy akár egy internetes felületen tudja a felhasználó nyomon követni a saját energiaszámláját.

Ezek az okostechnológiák az új építésű ingatlanoknál már jelen vannak, erre a Főtáv Zrt nyitott, dolgozunk azokkal a rendszerekkel, amelyeket az ingatlanfejlesztők használnak"

- vélte Mitnyan György, hozzátéve, hogy az iroda és ipari létesítményeknél szinte kötelező ez, hiszen ott ezek a technológiák már a 80-as évektől kezdve több lépcsőben folyamatosan a napi tervezés részei.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a teljes beszélgetést péntek este 6 órától hallhatják, az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×