eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jóváhagyta az Országgyűlés az új kormánystruktúrát, az ellenzék bírálja a döntést - a nap hírei

Újabb hivatásos gépkocsivezetői képzéseket indít a Nemzetgazdasági Minisztérium. Katonai tiszteletadással vettek végső búcsút Magyari Béla űrhajóstól.

Jóváhagyta az Országgyűlés az új kormánystruktúrát, amely alapján továbbra is 10 minisztérium lesz a kabinetben. A kormánypártok szerint a szerkezetet a következő évek feladataihoz igazították, az ellenzék azonban nem elégedett. az új kormány miniszterei jövő pénteken tesznek esküt az Országgyűlésben. Az új kormány a miniszterelnökkel együtt 14 tagú lesz.

A Jobbik szerint a Fidesz-KDNP továbbra is látszatkormányzást folytat a súlyos problémák megoldása helyett. Az MSZP úgy vélte, hogy a struktúrát inkább hatalompolitikai szempontok szerint alakították ki. Az LMP a kormányprogramot hiányolta, a DK szerint a javaslat leginkább a miniszterelnök mindenhatóságáról szól. A Párbeszéd túlzottan központosítottnak tartja a kormány működését.

Május 22-én ül össze a Római parti gáttal foglalkozó tanácsadó testület, és készülnek az újabb szakértői tanulmányok is - erősítette meg Tarlós István főpolgármester. Az ellenzéki pártok többsége továbbra is úgy véli: a Duna mellé tervezett mobilvédmű megvalósítása tönkretenné a partszakasz természeti értékeit. A főpolgármester beszámolt arról is, hogy sűrűbben és hosszabb üzemidőben közlekedteti jövő péntektől a ferihegyi reptéri buszt a BKK.

Újabb hivatásos gépkocsivezetői képzéseket indít a Nemzetgazdasági Minisztérium. A programban 1.200 tehergépkocsi- és autóbuszvezető vehet részt. Az állam 1 milliárd forinttal támogatja a képzést.

Energetikai rekonstrukcióra is szükség lesz a távhő belvárosi megjelenésével - mondta a Főtáv Zrt. vezérigazgatója. Mitnyan György az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta: a régebbi ingatlanokban az elavult nyílászárók, radiátorszelepek korszerűsítése, cseréje is nagyon fontos lesz.

Magyarország elsősorban víz-, agrár- és erdőgazdálkodási területen működhet együtt Kolumbiával - mondta Áder János államfő, miután Juan Manuel Santos köztársasági elnökkel tárgyalt. A Nobel-békedíjas politikus korábban a kormányfővel is tárgyalt. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország sokat tanulhat abból, ahogyan Bogota megpróbálja a világ egyik legversenyképesebb gazdaságává tenni a kolumbiait.

A lakossági és a vállalati hitelek állományának jelentős bővüléséről számolt be az OTP első negyedévi adatai alapján Bencsik László a pénzintézet vezérigazgató-helyettese. Az OTP-csoport 65 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első negyedévben ez 23 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.

Országos sebességellenőrzést tartanak a rendőrök hétfő reggeltől kedd reggelig. Az akció az európai közlekedésrendészeti hatóság ellenőrző-sorozatának része. A helyszíneket közzétették a rendőrség honlapján.

Katonai tiszteletadással vettek végső búcsút Magyari Béla kiképzett űrhajóstól, aki múlt pénteken halt meg 69 éves korában. Magyari Bélát és Farkas Bertalant együtt képzeték ki az űrrepülésre, de végül Farkas Bertalan juthatott fel az űrbe, társa tartalék maradt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×