eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Pest megyei Szada melletti tranzitállomás 2014. március 27-én, ahol a magyar és a szlovák földgázhálózatot összekapcsolták.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Budapesten a legolcsóbb a földgáz az EU fővárosai közül

Az európai országok közül Budapesten a legolcsóbb a földgáz - mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője az InfoRádiónak. Scherer Zsolt szerint ez többek között annak köszönhető, hogy Magyarországon nem kell energiaadót fizetniük a lakossági fogyasztóknak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hétfői közleménye szerint Budapest azt követően került az összehasonlító árlista végére, hogy a román fővárosban 10 százalékkal emelték az árakat. Európai fővárosban csak az unión kívüli belgrádiak fizetnek kevesebbet, 3,21 eurócentet a lakók, miközben Budapesten a földgáz kilowattóránkénti átlagára 3,3 euró a lakossági fogyasztók számára.

Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője az InfoRádióban elmondta, hogy Budapest sokáig a szintén előkelő második helyet foglalta el a földgáz tekintetében,

de a romániai gázár-emelkedés miatt az élre ugrott, így most a legolcsóbb gázt kínáló uniós főváros.

"Romániának ennek ellenére jelentős földgázlelőhelyei vannak, amely nemcsak az ország ellátására ad elegendő földgázt, hanem még exportra is elegendő" - mondta Scherer Zsolt.

"Az árakról elmondható, hogy egy hatósági áralkalmazást követ Magyarország. Az elmúlt évek során ez egy kiszámítható, egyenletes árat jelent, miközben Európában több országban a liberalizált piac eredményeként mozognak az árak, néha lefele, néha fölfele.

Általánosságban elmondható, hogy az árak lényegesen magasabbak a magyarországiaknál"

- mondta a szóvivő.

Lakossági hatás

A szóvivő szerint az a fontos, hogy kiszámítható, tervezhető legyen a földgáz ára. Hangsúlyozta: ne kelljen attól félni, hogy egy téli fűtési szezonban a gáz ára megugrik, de ehhez az is kell, hogy a gázkereskedők, amelyek megvásárolják a földgázt - és itt van jelentősége a földgáz-tárolásnak, amelynek van költsége - mikor teszik azt.

"A gázkereskedők olyankor vásárolnak gázt, amikor alacsonyabb a földgáz ára, és azt a gáztározókban elhelyezve biztosítani tudják. A lényeg, hogy nemcsak alacsony az ár, hanem fenntartható és tervezhető" - hangsúlyozta Scherer.

A villamosenergia átlagára a harmadik legolcsóbb Budapesten európai viszonylatban.

Ez a hatósági árszabályozásnak köszönhető, és itt megint fontos a beszerzés is - emelte ki a szóvivő. "Nagyon fontos, hogy Magyarországon olyan atomerőmű működik, mint a Paksi Atomerőmű, amely kiszámíthatóan, relatív olcsó áron termel villamosenergiát" - mondta, hozzátéve, hogy az is lényeges szempont, hogy külföldről olcsón lehet-e beszerezni villamosenergiát. Az árak egy része a földgáz ára, másik része a villamosenergia ára. "Tudomásul kell vennünk, hogy megjelennek a rendszer használatának költségei is a végfelhasználói, fogyasztói árban.

Szintén fontos ugyanakkor, hogy

Magyarországon - az Európai Unió többségével szemben - nincs úgynevezett energiaadó, amit a lakossági fogyasztóknak fizetnie kéne.

Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a rezsicsökkentett hatósági ár eredményeként ilyen kedvező az európai uniós összevetésben a magyarországi földgáz, illetve villamosenergia ára" - összegezte a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×