eur:
393.27
usd:
367.97
bux:
65874.69
2024. április 24. szerda György

Eltávolították Debrecen egyik fő jelképét

2000-ben újították fel a Kossuth-szoborcsoportot, de ismét helyre kell állítani.

A 104 éves kompozíciót azért kellett eltávolítani a helyéről, mert az alsó része restaurálásra szorul. A talapzat burkolólapjai közötti hézagokban az évek során beszivárgott a csapadékvíz. Ez, valamint a téli fagyok elmozdították, szétfeszítették a helyükről a téglából készített testet, de helyenként el is porlott a tégla. Mindezt tetézi, hogy a sétálóövezet ezredfordulós kialakításakor a talapzat köré egy méter magas betonfalat is húztak, ami akadályozza az odafolyt víz elszivárgását - írja a haon.hu.

A mű súlyát mindennel együtt csaknem 200 tonnásra becsülik a szakemberek, a szobrok megközelítőleg 3–4 tonnásak lehetnek.

A munkások hétfő reggel sorra emelték le a szoborcsopoirt elemeit, Kossuth Lajos szobrának megmozdításánál óvatosan kellett eljárni, mivel nem tudták, hogy mennyire és miként van rögzítve a kőhöz. Érdekesség, hogy a leemelés előtt a 2000-es restaurálás időkapszuláját is megtalálták benne, Kossuth lábfeje alatt.

Győrfi Lajos püspökladányi műtermében a kompozíció egyes kőelemeit újra el kell készíteni, másokat pedig elegendő felújítani, rendbe tenni. A megszépített alkotást július 15-én kezdik visszaépíteni a helyére. A talapzat immár tömör beton lesz, s ha az elkészült, akkor helyezik rá a restaurált szoboralakokat is. Ennek határideje augusztus 19.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×