INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

kézhigiénia

kórház

beteg

kórokozó

Kezet mos egy kislány a Kézfertőtlenítéssel az influenza és a H1N1 ellen címmel tartott bemutatón, a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

Higiénia a kórházakban - mikor fertőtlenítsünk?

Javítani kell a kórházak kézhigiénés feltételein - mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos. Szentes Tamás hozzátette: az egészségügyi dolgozók mellett ezért a betegeknek és a hozzátartozóiknak is biztosítják az infrastrukturális feltételeket.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára elmondta, hogy a WHO 2009-ben hozta létre a "Ments életeket, moss kezet" kampányt, amelynek célja, hogy

felhívja az emberek - elsősorban az egészségügyben dolgozók - figyelmét arra, hogy a világon mindenhol szaporodik az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések száma.

Szentes Tamás szerint ez azért fontos részben, hogy megóvjuk az egészségünket, részben pedig azért, hogy az egészségügyi dolgozók biztonságosan tudjanak szolgáltatást nyújtani a rászorulók számára.

"A kézhigiéné átértékelődött. Elsősorban a fertőző betegségektől óvja meg a embereket, de számos egyéb szennyeződéstől, ártalmas anyagtól is megvédi a szervezetet, és nem okoz megbetegedést"

- mondta Szentes Tamás, hozzátéve, hogy ilyen lehet mondjuk a pollenszennyeződés, így az allergiás reakciók, és allergiás megbetegedések száma is kisebb, hogyha megfelelő kézhigiénét alkalmazunk.

Szentes Tamás elmondta, hogy számos kísérlet van arra, hogy az egészségügyben dolgozók a kézhigiénét javítsák, és biztosítsák.

"A kórházakban külön kézhigiénés rend vonatkozik az egészségügyi dolgozókra. Mások a kézhigiénés szempontok egy műtétre készülő orvosnál, vagy műtősnőnél, és mások a szolgáltatást igénybe vevő betegeknél, és a kórházba menő látogatóknál"

- mondta. A megfelelő kézhigiénés gyakorlat nem csupán az egészségügyi dolgozókra vonatkozik- hangsúlyozta a tisztifőorvos, hanem a szolgáltatást igénybe vevő betegekre is, akiknek önmaguk védelmében kell megfelelő kézhigiénés szempontokat betartva ezt a gyakorlatot végezni.

"A hozzátartozók, a látogatók számára szintén adottak lesznek azok az infrastrukturális feltételek, amelyeket használni tudnak amikor látogatóba mennek. Ezekkel a lehetőségekkel élniük is kell azért, hogy

a kórházban ápolt betegeket meg tudják óvni a károsító, döntően fertőzést okozó kórokozóktól, amelyek esetlegesen rajtuk keresztül be tudnak kerülni a kórházba, és eljutnak a betegekhez"

- mondta Szentes Tamás.

Nyitókép: Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Kézhigiénia a kórházakban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018