eur:
392.41
usd:
360.79
bux:
72405.76
2024. július 16. kedd Valter
Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora beszédet mond az Alaptörvény elfogadásának 5. évfordulós rendezvénysorozatához kapcsolódóan megtartott tudományos konferencián az NKE épületében, a fővárosi VIII. kerületi Ludovika téren 2016. szeptember 16-án. A tanácskozás témája: az államszervezet és az államiság az Alaptörvényben.
Nyitókép: Mohai Balázs

Patyi András: az újraszámolások nem döntik el egy parlamenti mandátum sorsát sem

Egyetlen parlamenti mandátum sorsát sem döntik el azok a szavazókörök, ahol újraszámolást kértek. Ezt a Nemzeti Választási Bizottság elnöke mondta az InfoRádió Aréna című műsorának.


A Kúria néhány szavazókörben - jelenleg négyről tudunk - kérte az urnák kinyitását és a listás szavazólapok ismételt ellenőrzését. Ezt a Kúria végzése alapján az egyéni választókerületi választási irodák hajtják végre (van, ahol már megtörtént, van, ahol csak ezután fog) - mondta Patyi András, az Nemzeti Választási Bizottság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Az eredményről értesítik a Kúriát, amely ez alapján tudja meghozni döntését.

A bírák majd mérlegelik, hogy amit a szavazókörben tapasztalhattak vagy az urnák újraellenőrzése kapcsán láttak, az alkalmas-e a választási végeredmény megváltozatására, vagy befolyásolja-e azt, hogy listákról kik kapnak mandátumokat.

Ahhoz, hogy a mandátumok kiosztása változzon, "nagyságrendileg több szavazókörben kellene más eredménynek kijönnie, mint ami a jegyzőkönyvekben rögzítve van" - mondta Patyi András. Hozzátette: emlékei szerint több ezer szavazatnak kellene máshova kerülnie.

Az újraszámlált szavazókörök nem egyéni eredményeket érintenek, azok mind jogerősek. Az elnök szerint a listás eredmények is stabilak, az 5 és 10 százalékos bejutási küszöböket ez nem fogja érinteni. "Az eddig ismert kúriai végzések alapján olyan nagy számú szavazókörben nem kérték az újraellenőrzést, hogy ez a bejutási küszöböt érintené. Több mint 10.200 szavazókör van, ebből 4-ről tudjuk, hogy felbontják az urnát. Ezek nem tartalmaznak annyi szavazólapot, hogy ha minden szavazatot rossz helyre könyveltek is volna, mandátumváltozás legyen."

A többi beadvány kapcsán a Kúria döntéseit még nem ismerjük - tette hozzá Patyi András. A legfőbb bírói fórum is csak ezután dönt: "a bírák mérlegelik most az újraellenőrzés, újraszámolás eredményét, mérlegelik a beadványokban írt körülményeket és tényeket, hogy azok voltak-e olyan szintűek, hogy kihatottak a választás eredményére; kell-e újra szavazni az adott szavazókörben, vagy elegendő újraszámolni" - fejtette ki az NVB elnöke.

A teljes interjút meghallgathatják ma este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorában, és megnézhetik majd az InfoRádió YouTube-csatornáján.

Iratkozzon fel YouTube-csatornánkra:
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Az ukrán haditengerészet bejelentette, az utolsó orosz járőrhajó is elhagyta a megszállt Krím félszigeten található bázist, és „nagy valószínűséggel” más kikötőbe helyezik át. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korrektnek nevezte Orbán Viktor hó eleji látogatását, hangsúlyozva, hogy a két országnak erős, baráti viszonyt kell kialakítania. Donald Trump J. D. Vance-t választotta alelnökjelöltjéül, aki korábban Ukrajna katonai támogatása mellett érvelt, illetve szerinte Kijevnek területi engedményeket kellene tennie Oroszország felé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×