eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) május 26-án megválasztott új elnöke a szakszervezet budapesti székházában 2016. május 30-án. Az elnök asszony Gaskó Istvánt váltja a Liga élén.
Nyitókép: Kovács Tamás

Mészáros Melinda: sok fiatal nem tudja, mivel kell szembesülnie a munka világában

A fiatalok elvándorlása és gondolkodásmódja miatt nehéz helyzetben vannak az érdekképviseletek Magyarországon - mondta az Inforádió Aréna című műsorában a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda hozzátette: új típusú érdekvédelmi formákra van szükség.

Szinte újra fel kell építeni az érdekképviseletet folytató mozgalmakat – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. „Az a fajta elvándorlási hullám és fluktuáció, ami a munkahelyeken jelenkezik, a fiatal korosztály más típusú gondolkodásmódja nagyon nehezíti a közösséggé formálást, ez által a szakszervezetek működését” – fogalmazott. Hozzátette: vannak olyan országok, ahol, bár alacsony az érdekvédelmi intézmények szervezettsége, mégis nagyon erős a társadalomban lévő szolidaritás. Mészáros Melinda szerint

a társadalmi együttműködés ösztönzése vezethet a szakszervezetek erősödéséhez.

A Liga Szakszervezetek elnöke kiemelte, hogy a 21. századi kihívások miatt új típusú érdekvédelmi formákra van szükség. „Ma már a szakszervezeti tagokat, szakszervezeti tisztségviselőket ugyanúgy fel kell készítenünk, képeznünk kell ezekre a megváltozott körülményekre és feltételekre. A fiatalokat meg kell tudnunk szólítani,

vannak olyan technikai eszközök, vívmányok, amelyek évtizedekkel ezelőtt szóba sem kerültek,

hogyha adott esetben egy szakszervezetről beszéltünk: a különböző közösségi portálokon való megjelenéstől kezdve, honlapoknak és olyan megjelenési formáknak a működtetéséig, amelyeket a fiatalok minden technikai eszközzel – telefonnal és minden mással is – el tudnak érni” – emelte ki.

Mészáros Melinda arról is beszélt, hogy a közoktatásban is fejleszteni kell a fiatalok tudását a szakszervezeti mozgalmakról és az érdekképviseletek hasznosságáról. Éppen ezért készítettek egy felkészítő anyagot, amely segíti a fiatalokat beilleszkedni a munka világába, és a szakszervezetekhez történő csatlakozásra buzdítja őket.

„Nagyon sokan nem tudják azt az iskolapadból kikerülve, hogy mivel kell szembesülniük a munka világában,

mi vár ott rájuk, milyen nehézségei, milyen buktatói vannak adott esetben egy munkaviszony létesítésének, egy munkahely megtartásának vagy egy továbblépésnek. Ebben is próbálunk segíteni szakszervezetként” – hangsúlyozta.

A Liga Szakszervezetek elnöke hozzátette: az érdekképviseleteknek is erősíteniük kell a közösséghez tartozás érzését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×