eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ma délelőtt újra összeül az ellenzék

Ma újra az összefogásról egyeztetnek az ellenzéki pártok, miután nyáron két kerületben is új polgármestert választanak: a VIII. kerületben a fideszes Kocsis Máté, a XV. kerületben pedig a DK-s Hajdu László parlamenti megválasztása miatt, mindketten az országgyűlési munkát választották.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője az InfoRádiónak kiemelte, a cél, hogy az előválasztásokkal a budapesti időközi és a 2019-es országos önkormányzati választásokon eredményesebb legyen az ellenzék.

"Azok ellenzéki szereplők ülhetnek tárgyalóasztalhoz, amelyek próbáltak megállapodni az országgyűlés választások előtt is megállapodni, aminek az eredménye sajnos egy újabb fideszes kétharmad lett, mert még a választások előtt egy nappal is azon egyezkedtek, hogy ki kinek a javára lépjen vissza. Budapesten is még vagy öt további körzetben nyerhetett volna az ellenzék, ha eredményesebbek az egyeztetése. Az előválasztással a két időközi választások előtt azt szeretnénk elérni, hogy az ellenzék garantáltan tudjon győzni a 8. és a 15- kerületben is. Ez egy jó alaklom lehet felkészülni a 2019-es önkormányzati választásokra".

A józsefvárosi időközi választást július 8-ra tűzték ki, ennek ellenére Horváth Csaba nem tart attól, hogy kevés idejük lenne a megállapodásra.

"Ezt néhány hét alatt le lehet bonyolítani, ráadásul az előválasztás már a kampány része lenne. Ebben az időszakban jelölteket kell állítani és őket bemutatni. A plusz elem a szavazók számára az előválasztás lenne, ahol eldőlhetne, hogy ki induljon kormánypártok jelöltjei ellen".

Horváth Csaba most nem nevezte meg a tárgyalásra hívott pártokat, de a múlt héten a Demokratikus Koalíciót, az LMP-t, a Párbeszédet, a Momentumot, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, valamint a Liberálisokat említette.

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy nem szeretné, ha elhúzódnának az egyeztetések, ezért szerinte háttér-tárgyalásokra és gyors megállapodásra van szükség.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×