eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az MSZP-Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőiének tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón a Képviselői Irodaházban 2018. április 18-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Karácsony Gergely: nyitni kell a jobbközép-konzervatív oldal felé

"A választás előtti utolsó három hónapban lettem miniszterelnök-jelölt és álltam bele az országos politika formálásába, a baloldal megújításába. Ezt szeretném folytatni, mégpedig alulról fölfelé" - mondta Karácsony Gergely a Népszavának adott interjúban. Hozzátette: a Fidesszel versenyképes alakulat kell, amelyben lehetnek jobbikosok is.

Az MSZP-Párbeszéd korábbi miniszterelnök-jelöltje szerint "az önkormányzatoknál kell elkezdeni az építkezést, illetve létre kell hozni egy erős mozgalmat, ami képes összetolni az ellenzéket a Fidesszel szemben. Egyszóval helyi közösségeket kell építeni" - mondta a Népszavának.

Arra a kérdésre, hogy ezt miképpen lehet megvalósítani, ha a Fidesz esetleg megváltoztatja az önkormányzatok szerepét, azt mondta, hogy "akkor nyilván sokkal nehezebb lesz vidéki bázisokat létrehozni. De azért nagyon fontosak a tüntetések, mert az, hogy most, amikor gyakorlatilag nincs kézzelfogható cél, képes százezer ember kimenni az utcára, jól jelzi, hogy igenis létezik egy társadalmi korlát, amin a Fidesz keresztüleshet, ha meg akarja fosztani függetlenségüktől a bíróságokat vagy épp el akarja törölni az önkormányzatokat".

"Nyitni kell a jobbközép-konzervatív oldal felé"

A politikus szerint kell egy sokszínű, a Fidesszel versenyképes alakulat. "Hogy ez választási párt, egy néppárt, egy szövetség, nos az sokadlagos kérdés. Én azon fogok dolgozni, hogy ennek az alakulatnak legyen egy nagyon izmos szociáldemokrata lába, és roppant fontos, hogy legyen egy jobbközép-konzervatív pillére is".

Hozzátette: négy év múlva kiderül, hogy a Jobbik visszasodródik-e jobb szélre vagy tényleg bejön középre, de nekik ettől függetlenül nyitniuk kell a "Mellár Tamás- vagy a Márki-Zay Péter-féle konzervatív, értékalapon álló figurák felé".

A közös értékekről

Le kell verni azokat a cölöpöket, amikre fel lehet építeni egy közös világképet - mondta Karácsony Gergely. "Például nagyon szeretném elmondani mindenkinek, aki a Jobbik felől érkezik ebbe a közösségbe, hogy embereket nem minősítünk a bőrszínük alapján. Ahogyan az is nagyon fontos, hogy határon túli magyarokat nem használunk fel »migránsként«, ellenségképként egy kampányban. Ezeket a kérdéseket mindenképp ki kellene beszélni, mert ezek jelölik ki a mozgalom határait, legyen az bármilyen sokszínű".

Arról is beszélt, hogy a Párbeszéd frakciójának első feladata az önkormányzatok védelmében való kiállás lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×