eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Észak-Korea bezárja atomkísérleti telepét, itthon megdőlt a melegrekord - a nap hírei

Ismét minősített hazugságok gyűjteményének nevezte a LIBE bizottság jelentését a külgazdasági és külügyminiszter. Májusban végleg bezárja egyik nukleáris gyakorlóterét Észak-Korea. Megdőlt a melegrekord. A nap legfontosabb hírei április 29-én.

Minősített hazugságok gyűjteményének nevezte a LIBE bizottság jelentését a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban megismételte az uniós testület csütörtöki ülésén tett nyilatkozatát, hogy a dokumentumból csak a tények és az igazság hiányzik. Az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának jelentéstervezete szerint Magyarországon fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, így indokolt az alapszerződés 7-es cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása.

A civil társadalom képviselőjének tartja Soros Györgyöt az osztrák államfő. Alexander Van der Bellen egy lapinterjúban azt mondta: a magyar származású üzletember milliókkal támogatta az egyetemeket, valamint a demokráciát szolgáló ngo-kat. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a nyilatkozattal az osztrák szövetségi elnök Soros György és a migránsok oldalára állt. Az osztrák államfő beszélt arról is: Ausztriának Emmanuel Macron francia elnök és nem a V4-ek oldalára kell állnia.

Pályázatot ír ki az Európai Örökség címre a Miniszterelnökség. A beadási határidő június 30-a. A kiválasztott helyszíneket a kulturális örökségvédelemért felelős miniszter terjesztheti fel. Az uniós kezdeményezés alapján Magyarország először 2014-ben terjeszthetett fel pályázatokat a címért. 2015-ben Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata által benyújtott Páneurópai Piknik Emlékpark, 2016-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia, 2018-ban pedig a Dohány utcai Zsinagóga komplexum nyerte el a címet.

Májusban végleg bezárja phungeri nukleáris gyakorlóterét Észak-Korea. A dél-koreai elnöki szóvivő tájékoztatása szerint a létesítmény felszámolása nyilvánosan, amerikai és dél-koreai biztonsági szakértők, valamint újságírók jelenlétében zajlik majd. Erre a pénteki panmindzsoni csúcstalálkozón tett ígéretet az észak-koreai vezető. A dél-koreai elnöki szóvivő szerint Kim Dzsong Un azt is mondta, hogy ha Phenjannak és Washingtonnak sikerül bizalomra épülő kapcsolatot teremtenie, akkor országa gazdasági fejlődésére összpontosíthat. A tervek szerint Észak-Koreában az órákat is előbbre állítják 30 perccel, hogy ugyanabban az időzónában legyen, mint déli szomszédja.

Az orosz elnök kész támogatni a két Korea közötti együttműködést. Mun Dzse In dél-koreai elnök telefonon tájékoztatta a Korea-közi csúcstalálkozó eredményeiről Vlagyimir Putyint. Az orosz elnök pozitívan értékelte a panmindzsoni találkozón elért megállapodásokat, kiemelve a Koreai-félsziget atommentes státusának biztosítására és teljes atomfegyver-mentesítésére irányuló szándékot. Megerősítette, hogy Moszkva továbbra is kész a Szöul és Phenjan közötti gyakorlati együttműködés előmozdítására, egyebek között nagyszabású háromoldalú infrastrukturális és energetikai programok megvalósítása révén.

A fegyverek betiltása mellett érvelt a pápa egy Twitter-üzenetben. A katolikus egyházfő a vegyi fegyverek áldozatainak világnapján azt írta: azért kell betiltani a fegyvereket, hogy ne kelljen a háborútól való félelemben élniük az embereknek. 1997-ben ezen a napon lépett hatályba a vegyi fegyverek használatát és előállítását tiltó nemzetközi egyezmény.

Napközben is megdőlt a melegrekord, 31,4 fokot mértek Kelebián és Sátorhelyen. Mostanáig 30,6 Celsius-fok volt az április 29-ei legmagasabb hőmérséklet, ezt Győrben és Nyíregyházán jegyezték fel 2012-ben. A meteorológiai szolgálat honlapján azt írta: nem sokon múlott a fővárosi melegrekord sem. Újpesten délután 30,4 fokot mértek, ami megegyezik a 2012-ben, ugyancsak Újpesten mért maximummal. Mára (vas) virradóra megdőlt az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is. Sándorfalván mindössze 18,7 fokig hűlt le a levegő.

Változtak a menetrendek a munkaszüneti napok miatt. A vonatok hétfőn az ünnepnapi, kedden a vasárnapi rend szerint közlekednek. A BKK járatai hétfőn a szombati, kedden pedig az ünnepnapi menetrend alapján indulnak. Az M3-as metró ezeken a napokon egész nap viszi az utasokat a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között. Az éjszakai járatok a hétvégi menetrend szerint járnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×