eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rezidensek: sokat dolgoznak, de kevés visszajelzéssel

A rezidensek 30 százaléka nem kap visszajelzést a képzése során végzett munkájáról, ami komoly minőségi és betegbiztonsági kockázatot jelent.

Aggasztó adatok derültek ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatósága által készített felmérésből, amelyben a rezidenseket kérdezték a szakképzésről. Az online kérdőívekkel 2000 fiatal orvost értek el, a kérdésekre 350 fő válaszolt. Erről Páva Hanna főigazgató-helyettes beszélt a Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán, Egerben, az elhangzottakról a Medicalonline számolt be.

A rezidensek fontosnak tartanák, hogy értékeljék a munkájukat, ennek ellenére mindössze 45 százalékuk kap visszajelzést tutorától a gyakornoki munkájáról: 38,8 százalékuk a rezidenskollégáktól, 30 százalék viszont senkitől nem kap visszacsatolást a képzés során elvégzett feladatairól, vagyis arról, hogy mit és hogyan csinál.

Páva Hanna szerint

ez komoly minőségi, és betegbiztonsági kockázatot jelent,

ezért a minőségbiztosítási kérdésekkel január 1-je óta foglalkozó főigazgatóságuk szeretne nagyobb figyelmet fordítani erre a területre.

A rezidensek 52 százalékát a tutora nem számoltatja be az elvégzett munkájáról, csupán 38 százalék válaszolta azt a kérdőívben, hogy rendszeresen vagy időnként referál.

A szakorvosjelöltek kétharmada elégedett a képzés során kapott feladatokkal, azonban az is előfordul, hogy beteghordói és adminisztrációs munkákat osztanak rájuk, másoktól pedig sokkal többet vártak, mint amit a kompetenciáik lehetővé tettek.

A rezidensek 80 százaléka hetente három alkalommal, vagy annál többet ügyel, 80 százalékuknál van szakmai felügyelet, másutt csak formális, de olyan intézmény is akad, ahol

kifejezetten jelezték a gyakornoknak, hogy ne is keressék a felügyelő orvost.

Hatékonyabbá kell tenni a tutori rendszert, a lehetőségeket az egyetemekkel és kórházakkal közösen tekintené át a főigazgatóság - a vezető rezidensi rendszer általános bevezetése ebben is rendet vághatna a főigazgató-helyettes szerint. Mindez arra utal, hogy

nyitott kapukat dönget a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ), amikor a vezető rezidensi rendszer kialakítását szorgalmazza.

A szervezet elnöke, Sipka Balázs arról számolt be a konferencián, hogy a rendszer kísérleti pilotja több hazai egyetemen is folyik. Céljuk olyan önszerveződő, önsegítő közösségek létrehozása, amely megszilárdítja a mentorálás kultúráját a rezidensek körében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×