INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 22. vasárnap
Móric

mta

űrkutatási laboratórium

szigma - a holnap világa

Budapest, 2018. március 26. Műszerész a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjában nyílt űripari tesztközpontban 2018. március 26-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Űrlabor nyílt Budapesten

Új űrkutatási labort adtak át Budapesten. A labor képes szimulálni nem csak a felbocsátás fizikai terheléseit, de az űrben tapasztalható viszonyokat is – mondta el az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Zábori Balázs, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontja Űrkutatási Laboratóriumának műszaki felelőse.


Az új laboratórium alapvető célja, hogy hazai űrtechnológiai tesztközpontként funkcionálhasson – emelte ki Zábori Balázs. „Egy űreszköz, amikor felmegy a világűrbe, akkor

vannak alapvető tesztek, amiket el kell végezni ahhoz, hogy biztosítsuk, hogy az a műhold működni tud a világűrben”

– fogalmazott.

Speciális környezeti feltételek kellenek ahhoz, hogy egy ilyen eszközt össze lehessen szerelni, mivel akár egy porszemcsétől is elszennyeződhet úgy, hogy alkalmatlanná válik az űrutazásra, éppen ezért alakítottak ki egy olyan környezetet, melyben az összeszerelés kontrollált keretek között végrehajtható.Ez a helyiség közvetlen összeköttetésben van a tesztlabor résszel, ahol a készülékek vizsgálatát végzik, így hiba esetén az űreszközt azonnal vissza lehet vinni a szerelőtérbe, és orvosolni a problémát, majd megismételni a tesztet.

Vákuumkamra az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjában nyílt űripari tesztközpontban (Fotó: Balogh Zoltán, MTI)
Vákuumkamra az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjában nyílt űripari tesztközpontban (Fotó: Balogh Zoltán, MTI)

Az Űrkutatási Laboratórium kétféle tesztkapacitással rendelkezik. A vibrációs tesztlaborban rázógép szimulálja a rakéta felbocsátásakor jelentkező terhelést.

Gyorsulás közben ugyanis nagyfrekvenciás rezgést generál a hajtómű, melynek hatására az egész jármű rázkódik,

ráadásul adott magasságban a rakéta egyes részei pirotechnikai eszközök robbantásával leválnak. A termovákuum tesztlabor pedig a világűrben tapasztalható vákuum- és hőmérsékleti környezeteket szimulálja.

Budapest, 2018. március 26.
Rázópadot kezel egy gyakornok a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjában nyílt űripari tesztközpontban 2018. március 26-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Rázópadot kezel egy gyakornok az űrkutatási laboratóriumban (Fotó: Balogh Zoltán, MTI)

A több százmilliós beruházás keretében felújítottak régi berendezéseket, és számos új műszert szereztek be. A szakértő szerint nagy előrelépés, hogy itthon tesztelhetik a magyar űripari cégek eszközeit, hiszen eddig a kutatási területen megnyert uniós pályázati pénzek jelentős részét külföldi tesztüzemeknek fizették ki ezek a kisvállalkozások – hangsúlyozta Zábori Balázs.

Nyitókép: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Űrlabor nyílt Budapesten
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018