eur:
394.83
usd:
364.11
bux:
65536.97
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Beledi Márta (kisalfold.hu)

Hatalmas robbantás Győrben

108 éves olajgyári kéményt robbantottak fel Győrben pénteken 11 órakor, emiatt fél 10 és dél között el kell hagyniuk az otthonukat azoknak, akik az ipari létesítmény 70 méteres körzetében élnek.

Az eseményt rengetegen nézték a SimorJános püspök térről és az Erkel utcából is.

A helyszín felett még jelenleg is három-négy drón köröz, több felvétel is megörökítette, ahogy előbb a kémény alja indult meg, majd a torony is kettétört– írja a kisalfold.hu.

A monstrum két oldalán prizma épült, amely felfogja a robbantáskor kirepülő repeszeket. A pár méter magas földkupacból pedig egy körülbelül 45 méter hosszú ágyazatot húznak a tervezett dőlés irányába, ez fogja fel a várható dinamikus rezgést. Azért csak 45 méteres, mert a robbantást végző cég szerint a 66 méteres épület nem faként dől ki, hanem várhatóan összeroppan egyes helyeken.

A kémény egyébként 557,3 köbméternyi anyagból áll, és ehhez számíthatjuk a 157 köbméternyi alapot. Az aljánál 4 méteres átmérőjű, s mire a csúcsáig ér, 3 méteresre csökken, külső fala pedig 85 centi vastag. A külső, tartást adó „réteg” alatt légrés húzódik, és legbelül ágaskodik felfelé a kürtő.

Az Ecet utcában és az olimpiai falu egy részében lakóknak ki kell költözniük fél 10 és dél között, a szervezők ellenőrzik, hogy senki nem maradt-e otthon. Az ablakokat is érdemes becsukni a por miatt.

A robbantást megrendelő beruházó a lappal közölte:

„minden előkészület és előzetes tevékenység az engedélyeknek és a hatósági előírásoknak megfelelően történt, a lakókat értesítettük, az ideiglenes forgalom terelést biztosító táblákat kihelyeztük.”

A kocsik tulajdonosai előző este önként elálltak az érintett parkolóhelyekről.

A C.T. AND PARTNER Kft. tulajdonosa, Szabó Ákos szerint a kéményen a szükséges furatokat kifúrták és centiméter pontosan a kiszámított helyre került a csaknem 40 kilónyi robbanóanyag. A területen a szükséges földsáncokat, ágyazatot és prizmákat elkészítették, s csütörtök este óta őrizték a területet.

A biztosítási feladatokkal megbízott Patent S. Kft. 30 emberrel van jelen a helyszínen, ott vannak a robbantás végző tatai cég szakemberei, a rendőrség és a városi közterület felügyelet munkatársai is. Buszt béreltek azok részére akiknek el kell hagyni az otthonukat , hogy addig is fedett, esetleg fűthető helyen tudjanak tartózkodni.

A beruházó felé öt tévétársaság jelezte forgatási szándékát, engedéllyel rendelkező szakember drón-felvételeket is fog készíteni az eseményről.

A robbantás után az esetleges porszennyeződés feltakarítása érdekében locsolóautót és úttisztító gépet is bevetnek – mondta Szabó Ákos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×