eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Fontos tudni: így előzhetőek meg a betegségek

Fontos tudni: így előzhetőek meg a betegségek

Újabb kampányt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely arra hívja fel a gyerekek figyelmét, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy többsége megelőzhető. Kasza Gyula, a Nébih programfelelőse hozzátette: a program keretében egyre több óvodát keresnek fel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai hetente látogatnak el óvodákba, ahol nagyjából 20 perces rövid, játékos foglalkozással hívják fel a figyelmet az élelmiszerbiztonság, a higiénikus és célirányos élelmiszer-vásárlás, a helyes élelmiszer-tárolás, valamint az alapos kézmosás fontosságára.

A Nébih „Ételt csak okosan!” kampányának csapata hetente 2-3 óvodában tartja meg az élelmiszer-biztonsági foglalkozásokat.

Kasza Gyula programfelelős közölte: a célcsoportot azért a gyerekek adják, mert ők jelentik a jövő fogyasztóit, és rajtuk keresztül lehet elérni a szülőket és a pedagógusokat is. Az élelmiszer eredetű megbetegedések – fertőzések, hasmenés, gyomorrontás, mérgezéses tünetek – 70 százaléka megelőzhető – emelte ki.

A kampány része az óvodás korú gyermekek szemléletformálása, elsősorban játékokon keresztül. A tudatos vásárlói magatartás kialakításában nélkülözhetetlenek a már kora gyermekkorban elsajátított ismeretek. Az óvodában, majd később iskolában megszerzett tudás alapot biztosít ahhoz, hogy a gyerekek felnőttként magabiztosan eligazodhassanak élelmiszer-biztonsági kérdésekben.

A foglalkozásokon a gyermekek egy mágnestábla és apró, műanyag élelmiszerek segítségével eljátsszák a bevásárlást, miközben lehetőség nyílik a helyes szokások interaktív átadására.

A bevásárlás végeztével az otthoni teendőkre irányul a figyelem, amikor is a helyes kézmosás fontosságával és az élelmiszerek megfelelő tárolásának alapszabályaival ismerkedhetnek meg az ovisok. Az óvodai játékos bemutatóhoz kapcsolódik a „Tiszta kézzel” című kiadvány, a kézmosás fontosságáról. Ha a gyerekek helyesen végzik el a kitűzött feladatokat, akkor a végén szuperhős igazolványt kapnak.

A Nébih a közeljövőben a budapesti intézmények mellett az ország területén működő önkormányzati, alapítványi és egyházi fenntartású óvodákat is tervezi bevonni a programba. Az óvodák egész évben, folyamatosan csatlakozhatnak a programhoz.

Az interaktív bemutató ingyenes, az intézmények részvételi szándékukat az info@eteltcsakokosan.hu e-mail címen közvetlenül is jelezhetik.

A programfelelős hozzátette, hogy hamarosan indul az általános iskolai program, amelynek első eleme egy élelmiszer-pazarlást megelőző kampány lesz, majd ősszel az általános élelmiszer-biztonsági program mutatkozik be. Jövő tavasszal a fiatalabb felnőttek figyelmét is megragadnák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×