eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Új részletek derülnek ki a kommunista hatalomgyakorlásról

Új részletek derülnek ki a kommunista hatalomgyakorlásról

A Magyar Nemzeti Levéltár júniusban egy új adatbázist hoz nyilvánosságra, amelyben a Kádár-rendszer ismert politikusairól és tisztviselőiről eddig kevésbé ismert információk derülhetnek ki - mondta Tóth Judit, az intézmény főlevéltárosa.

Adatbázisban mutatja be a kommunista állampárt megyei funkcionáriusait a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) közös projektjében. Párt-Állam-Párt címmel a két intézmény olyan internetes felületet hoz létre, amely összegyűjti és közreadja a kommunista állampárt - Magyar Dolgozók Pártja (MDP), majd Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) - helyi párttitkárainak és vezetőinek nevét, karriertörténetét.

Az adatbázis élesítését június 14-re tervezik, ugyanis ez egy fontos évforduló a pártállami időszaki kiépítésében: 1948-ban ezen a napon jött létre az MDP a szociáldemokrata párt bekebelezése és az MKP-val való egyesülés révén – mondta a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa.

Tóth Judit kiemelte: a projektben a megyei levéltárak bevonásával arra vállalkoztak, hogy a vidék Magyarországát és a kommunista hatalomgyakorlás módszereit a pártfunkcionáriusok működésén keresztül mutassa be.

Az adattár négyezer állampárti funkcionáriusra, a kommunista diktatúra időszakának helyi pártpolitikusaira, a megyei pártelit legfontosabb tisztséget betöltőkre, karrierjük fontosabb állomásaira, a többi között pártfunkciójukra, munkahelyükre, munkakörükre, előléptetésükre, kitüntetéseikre vagy pártbüntetéseikre vonatkozó adatokat tartalmaz. Kiderül, hogy a megyei, járási titkárok, osztályvezetők mikor és hol töltötték be a pozíciókat.

Példaként említette, hogy Czinege Lajost sokan honvédelmi miniszterként ismerik, de kiderül, hogy karcagi városi titkárként kezdte pályafutását, Szolnok megyében különböző funkciókat töltött be, és innen került be az országos politikába. Találtak adatokat a kulturális élet irányítójáról, Aczél Györgyről és Cservenka Ferencnéról, az MSZMP KB tagjáról is.

Az adatok a www.paap.hu honlapon lesznek elérhetőek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×