eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ez a megoldás, ha utazáskor probléma adódik

Ez a megoldás, ha utazáskor probléma adódik

Súlyos károktól mentesülhetünk, ha utasbiztosítást kötünk – hangsúlyozta az InfoRádiónak a Budapesti Békéltető Testület utazási ügyek munkacsoportjának vezetője. Molnár Judit szerint amennyiben utazási irodára bízzuk a külföldi utunk szervezését, úgy mindenképpen csak jogszerűen működő cég szolgáltatásait vegyük igénybe.

Akár utazási irodán keresztül, akár magunk intézzük utazásunkat, fontos az előkészület – hangsúlyozta a Budapesti Békéltető Testület munkacsoport-vezetője. Molnár Judit hozzátette: előbbi esetben elsődleges, hogy jogszerűen működő vállalkozásnál foglaljunk, hiszen az ilyen cégeknek biztosítaniuk kell a fogyasztók védelmét. Budapest Főváros Kormányhivatalának honlapján megtalálható a nyilvántartásba vett, jogszerűen működő utazási irodák listája.

A munkacsoport-vezető az utasbiztosítás fontosságára is felhívta a figyelmet. „Bármi történhet velünk az utazás során, és

nem érdemes azt a gyakorlatilag napi egy kávé árát megspórolni”

– hangsúlyozta.

Repülőút során érhetik kellemetlen meglepetések azokat, akik nem olvassák el a légitársaság általános szerződési feltételeit – emelte ki Molnár Judit. A szabályok előírják, hogy egy kézipoggyász mekkora lehet; ha ennél nagyobb csomagot visz az utazó, nem fogják felengedni a fedélzetre, és pótdíjat is kell fizetni – figyelmeztetett. De vannak olyan légitársaságok is, amelyek kizárólag nyomtatva fogadják el a jegyet, ennek hiányában pótdíjat követelnek – tette hozzá.

Ha utazási irodával utazunk, jó tudni, hogy a szállodáknak nem elég a helyi besorolás szerinti csillagszámot megadniuk, hanem, ha ez a rendszer eltér a magyartól, akkor azt is fel kell tüntetni, hogy a magyarországi sztenderdek szerint hány csillagosnak felel meg az ellátás. 

Hogyan reklamálhatunk?

Akár a saját, dokumentált panaszunkkal is reklamálhatunk, ha egy külföldi nyaraláskor nem azt kaptuk, amiért fizettünk – mondta Molnár Judit. „Ha külföldön tartózkodunk, és azt látjuk, hogy nem azt a szolgáltatást kapjuk, mint amire szerződtünk, akkor nagyon fontos, hogy ne várjunk addig, amíg vége van az utazásnak” – hangsúlyozta.

A szakértő szerint a helyszínen kell cselekednünk, a panaszt az utaskísérő felé kell jelezni, aki jegyzőkönyvet vesz fel. Ha nincs utaskísérő, akkor ugyanezt a szállodával vagy a helyi szolgáltatóval érdemes megkísérelni. Amennyiben erre sincs lehetőség, az utasnak magának érdemes feljegyzést készítenie, azt tanúkkal aláíratni, valamint fotót és videofelvételt készíteni. Magyarországra visszatérve – a problémát jelezve – a dokumentumokat az utazási irodának kell átadni.

Ha nem rendeződik a panasz, a Budapesti Békéltető Testülethez lehet fordulni, melynek eljárása gyors és ingyenes – tájékoztatott a szervezet utazási ügyek csoportjának vezetője. A tapasztalat szerint az utazási irodák együttműködnek a testület eljárása során, és jellemzően egyezséggel zárulnak az ügyek. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×