eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Átalakulóban a leggazdagabb 10 százalék csoportja

Átalakulóban a leggazdagabb 10 százalék csoportja

Óriási különbségek vannak a magyar társadalom legvagyonosabb 10 százalékában – fejtette ki az InfoRádiónak Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója az Eötvös csoport e témában tartott konferenciája után.

A leggazdagabb 10 százalék sokszínűsége nagyobb, mint a magyar népesség fennmaradó kilenctizedéé – hangsúlyozta a szakértő. A szupergazdagoktól a felső tízezren át a polgárság felső rétegéig sokféle ember tartozik ebbe a csoportba.

A rendszerváltás óta nőtt az anyagi egyenlőtlenség a legvagyonosabb 10 százalékban, Tóth István György szerint ez részben a privatizáció természetes következménye. Ehhez később a külföldi tőke beáramlása és az oktatási rendszer kibocsátásának változása, majd a kétezres évektől politikai tevékenységek is – adókivetés, újraelosztás, állami eladósodás – befolyással voltak a folyamat alakulására.

Bár 2010 óta is az államé és a politikáé a főszerep, de már nem a készpénzek újraelosztása, sokkal inkább a licencek leosztása és az újraállamosításokból fakadó elosztások révén befolyásolja a gazdasági folyamatokat.

A legvagyonosabb 10 százalék tagjai a kórházi főorvosok, a sikeres ügyvédek, a politikából meggazdagodott „karrierlovagok” és a vállalkozások topmenedzserei, tulajdonosai is – emelte ki a Tárki vezérigazgatója. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×