INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

belföld

magyar művészeti akadémia

művészjáradék

Több pénz fog kelleni a művészjáradékok kifizetésére

Több pénz fog kelleni a művészjáradékok kifizetésére

További költségvetési forrást kér a kormánytól a Magyar Művészeti Akadémia a művészjáradék március elsején induló folyósításához. Az elfogadott büdzsé ugyanis havi 7-800 kifizetésre lenne elegendő, azonban eddig már majdnem 1100-an jelentkeztek.

Idén január elseje óta igényelhető a művészjáradék a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Titkárságán. Az MMA kezdeményezésére az új, rendszeres havi juttatás bevezetéséről az Országgyűlés döntött tavaly év végén.

A járadékra azok a 65 éven felüliek jogosultak, akik törvényben meghatározott művészeti szakmai elismeréssel rendelkeznek és ezt igazolni tudják, valamint nem kapnak más – jogszabályban meghatározott – hasonló jellegű juttatást. Tehát a kettős javadalmazás ki van zárva.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az InfoRádiónak elmondta, a valamivel kevesebb, mint 1100 kérelem közül nem egészen két tucatot kellett elutasítaniuk, leginkább az életkor vagy a nem megfelelő díjak megléte miatt. Az elfogadott díjak közé tartozik például a Munkácsy Mihály-díj, az Ybl Miklós-díj vagy a Jászai Mari-díj is.

Március elsejétől folyósítják az öregségi nyugdíjminimumhoz kötött jelenleg havi 121 125 forintot.

Kucsera Tamás Gergely szerint a március 15-ei kitüntetéseket követően állhat be az a szám, ami alapján meghatározható lesz a jogosultak köre. De miután eddig nem volt kimutatás arról, hogy hányan kaphatnak művészjáradékot, ezért csak megbecsülni tudták a számukat.

Az állami költségvetésből így mintegy 700 művésszel kalkuláltak.

A főtitkár hozzátette, valószínűleg áprilisban fordulnak majd a kormányhoz, hogy emeljék meg a rendelkezésre álló forrás összegét. A számok alapján ez az eddig elkülönített összeghez képest 50 százalékkal több pénz lesz.

Kapcsolódó hang

Több pénz fog kelleni a művészjáradékok kifizetésére
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018