eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jelentős változások az autók műszaki vizsgáztatásában

Jelentős változások az autók műszaki vizsgáztatásában

A gépjárművek műszaki vizsgáztatásának egyes szabályait módosította a nemzeti fejlesztési miniszter most megjelent rendelete.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szigorítja a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat. Így például a vizsgabiztos nem vehet részt olyan jármű vizsgálatában, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában vagy üzemeltetésében van - írja a Napi.hu.

Szintén új szabály, hogy

a biztos díjazása nem kapcsolódhat az adott műszaki vizsgálat eredményéhez.

A "Műszaki vizsgálati bizonyítvány" adatait elektronikus úton továbbítani kell a közlekedésért felelős miniszternek, az adatokat legalább három évig meg kell őrizni. Egy másik szabály arra enged következtetni, hogy az EGT tagállamokban kiállított "Műszaki vizsgálati bizonyítványok" kompatibilisek egymással.

A rendelet kitér arra is, hogy aki használt autót hoz be külföldről, annak ez év május 20-tól az eladó országában, a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított "Műszaki vizsgálati bizonyítványt" is be kell mutatnia.

A rendelet melléklete rangsorolja a műszaki vizsga során észlelt hibákat. Így

  • kisebb hiba: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést jelentősen nem befolyásoló kisebb hiányosságok, valamint az előírásoktól való egyéb kisebb eltérések. 
  • komoly hiba: a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést befolyásoló, illetve a közúti forgalom többi résztvevőjét veszélyeztető jelentős hiányosságok vagy az előírásoktól való egyéb jelentősebb eltérések. 
  • veszélyes hiba: a közúti biztonságra közvetlen és azonnali veszélyt jelentő vagy a környezetterhelést befolyásoló veszélyes hiányosságok, amelyek indokolttá teszik, hogy a tagállam vagy annak illetékes hatóságai megtilthassák a jármű közúti forgalomban való használatát.

Kisebb hiba esetén meg kell adni a műszaki engedélyt, míg veszélyes hiba esetén nem használható tovább a jármű. Ha a jármű az időszakos vizsgálat követelményeinek komoly hiba miatt nem felel meg, a közlekedési hatóság a forgalmi engedély érvényességét legfeljebb két hónappal hosszabbítja meg. Komoly hiba hiányosságok esetén úgy kell tekinteni, hogy a jármű nem felelt meg, az első vizsgálatot követő két hónapon belül ismételt vizsgálatot kell végezni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×