eur:
393.54
usd:
369.36
bux:
65648.02
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Péterfalvi Attila: indokolatlan a hetekig tartó drónos forgatás a Parlament környékén

Péterfalvi Attila: indokolatlan a hetekig tartó drónos forgatás a Parlament környékén

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint sérti a Parlament környékén élők érdekeit, hogy heteken keresztül drónokkal készítenek felvételeket az ingatlanjaikról.

Drónokkal vizsgáltatja az V. kerület házait az Országgyűlés Hivatala - tudta meg a 24.hu. A felvételeket készítő eszközök márciusig röpködhetnek a belváros utcáiban. A portál információi szerint a cél, hogy felmérjék az Országház környezetében lévő ingatlanok állapotát, a megbízott cég pedig felhívta a lakók figyelmét, ha nem akarják, hogy a drón belásson a házba, húzzák be a függönyt.

Nincs speciális törvényi szabályozás a drónok által folytatott adatkezelésre, bár a hatóság 2015-ben már kiadott egy ajánlást, amelyben indítványozta speciális jogszabályi rendelkezések megalkotását - mondta az InfoRádióban Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke úgy véli az eddigi információk alapján, hogy ez a drónfelvétel közérdekű adatkezelési cél.

"A kiemelt védelem alatt álló területen lévő épületek homlokzatainak a képi rögzítése nem személyes adat kezelése, de

nem zárható ki, hogy ezeken a drónfelvételeken személyes adatok is legyenek"

- vélekedett az elnök.

A sajtóban megjelent az is, hogy a lakókat tájékoztatták a felvétel készítéséről, és javasolták, a következő hetekben húzzák be a függönyöket, ha nem akarják, hogy a drón belásson a lakásba.

"Úgy ítéljük meg, hogy 

ez nyilvánvalóan indokolatlanul tág időintervallum,

ennél rövidebb időszakokat kell megjelölni, hiszen az érintettek jogos érdekét sérti, ha hetekig lefüggönyözött lakásban kell tartózkodniuk" - mondta Péterfalvi Attila, és hozzátette: biztosítani kell, hogy az adatkezelők a felvételekről az összes személyes adatot kérés nélkül is elhomályosítsák, ha maga a program nem tette meg automatikusan.

"Ez a kötelezettség érvényes arra, ha akár az utcán, akár az erkélyen, akár a lakásában látszik valaki, és meg kell adni az érintetteknek a lehetőséget, hogy a felvételeket megismerhessék, és a saját adatuk elhomályosítását kérjék" - mondta az adatvédelmi hatóság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×