eur:
395.43
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Kellemetlen változás a háziorvosoknál

Kellemetlen változás a háziorvosoknál

A rendelői kapacitások szűkössége, a várólisták miatt van ma sokkal több beteg a háziorvosoknál, mint 15 évvel ezelőtt, ugyanakkor jóval ritkábban mennek ki az alapellátásban dolgozó orvosok a betegekhez.

Egyre több beteget látnak el a háziorvosok a rendelőkben, ugyanakkor csökkent az otthoni alapkezelések száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ahogy a Magyar Nemzet is megírta, 2000-ben egy év alatt összesen 47,5 millió, 2008-ban 50 millió, 2016-ban pedig már 55 millió esetet láttak el a rendelőkben, miközben a háziorvosok száma ugyanebben az időszakban 5159-ről 4755-re csökkent.

A háziorvosok egyre ritkábban látnak el beteget rendelőn kívül: 2006-ban még 4,2 millió esetben történt ilyen, 2016-ban azonban csak 1,5 millió alkalommal. Az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom 2016-ban több mint kétezerrel nőtt a 16 évvel korábbihoz képest, míg a rendelőkön kívüli, otthoni kezelések száma csökkent. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta az InfoRádiónak, hogy több tényező vezetett ehhez a változáshoz.

"Korábban a közlekedési viszonyok miatt nehezebb volt eljutni az orvoshoz, de ma már a családok nagy részének van autója. További segítséget jelent az aprófalvas településeken, hogy működik a falugondnoki szolgálat, és fontos elem a házi segítségnyújtás, a szociális ellátórendszer kiépülése. Sok idős emberhez azért kellett korábban kimenni, hogy a receptet vagy a beutalót felírják neki, de most ezt a gondozónők elvégzik" - mondta Selmeczi Kamill.

A háziorvosok napi nyolc órában állnak rendelkezésre, ehhez hozzátartozik az otthoni ellátás is. Most viszont többen jutnak el a rendelőbe, vagyis az átlagos rendelési idő is nőtt - állítja Selmeczi Kamill.

"A megnövekedett betegszámnak részben az az oka, hogy a kórházi rendelőintézetek ellátóképességének a szűkülése,

a várólisták miatt visszatorlódik a forgalom a háziorvosi körzetekben.

A betegforgalom emiatt a jövőben is nőni fog" - jósolta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

A gyermekháziorvosok is egyre több beteget látnak el. A kicsiket fogadó praxisok száma viszont folyamatosan csökken – jelezte korábban az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

"Az a fő probléma, hogy a betöltetlen praxisok fél év után visszaszállnak az önkormányzatokra, és ha nem talál másik gyermekorvost, márpedig nincs elég az országban, akkor vegyes praxissá nyilvánítja, és onnantól

az önálló gyermekellátás megszűnik a körzetben"

- mondta Póta György. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy tudja: az országban ma 1500 gyermek háziorvosi praxis van, mindegyikhez átlagosan ezer beteg tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×