eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Népi praktikák a sikeres újévhez

Népi praktikák a sikeres újévhez

Gyorstalpaló azoknak, akik nincsenek tisztában vele, hogy pontosan mit lehet és mit nem szabad megtenni ahhoz, hogy sikeres legyen a következő év.

„A karácsonyi ünnepkörben vagyunk még vízkeresztig, és ez az időszak arról szól, hogy

a következő esztendőnek a sikerességét kellene mindenfajta módon »megvarázsolni«”

 – magyarázta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az InfoRádiónak. Tátrai elmondta, hogy a népszokás szerint mely ételeket lehet és miket tilos fogyasztatni újév napján. 

  • Tilos baromfit fogyasztani, mert a hiedelem szerint „elkaparja, elrepíti a szerencsét;
  • tilos halat enni, mert annak elfogyasztása után „elúszik a szerencse ” – azonban karácsonykor pénzt hozhat a házhoz.
  • A disznó húsát meg lehet enni, mert a sertés „előtúrja a szerencsét”;
  • a lencse szintén szerencsét hoz, mert „pénzbőséget” okoz;
  • illetve ha karácsonykor megmaradt a mákos bejgli, akkor azt szintén meg lehet enni, mert a mák is „pénzbőséget” hoz a házra. 

Régen nem volt szilveszteri mulatság 

A néprajzkutató elmondta, a népi kultúrába nem tartozott bele az egész éjjel tartó mulatság, azonban a zajkeltés része volt a szokásoknak, mivel úgy tartották, hogy a „hangoskodás távol tartja az ártóhatalmakat.”

A népszokás része volt továbbá a férj vagy házasságjóslás is: ennek az egyik bevált eszköze a gombócfőzés, illetve az ólomöntés volt. A hagyomány szerint tilos volt szilveszterkor kölcsönt adni, mert meg kellet akadályozni, hogy bármi is „kimenjen a házból”, ezért például a szemetet sem vitték ki. 

Népi praktikák a sikeres újévhez

Óvakodni kellett azoktól is, amiket nem szívesen ismételne meg az ember, például tilos volt veszekedni, viszont korán kellet kelni, hogy a következő év napjai hamarabb kezdődjenek el, mondta Tátrai Zsuzsanna.

Tátrai az is elmondta, hogy a szilveszteri mulatságok nem voltak része a népi kultúrának, inkább bizonyos babonákkal ütötték el az időt. Például szilveszterkor pénzzel a kezükben ráálltak a székre, és amikor éjfélt ütött az óra, akkor leugrottak, hogy „az új esztendőbe pénzzel ugorjanak át.” 

Az újév első napján arra is figyeltek, hogy a családot először egy férfi látogassa meg, ezért  szokás volt, hogy kéményseprők, házmesterek járták a házakat, hogy egy kis pénzért szerencsét hozzanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×